Nyheter

Sarkozy tvingades fly från arga äggkastare

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Gömde sig på ett café i Bayonne

Mitt i kampanjarbetet tvingades den franske presidenten Nicolas Sarkozy gömma sig på ett café i Bayonne.

Skälet: Arga äggkastare.

Den 6 maj väljer Frankrike en ny president. För den impopuläre presidenten Nicolas Sarkozy är det bråda dagar.

I går befann han sig i Bayonne i sydvästra Frankrike för att fiska röster. Men allt gick inte riktigt som det skulle. Istället för att träffa glada väljare, stötte han på flera hundra arga demonstranter.

Kastade ägg

Det slutade med att presidenten tvingades söka skydd på det närbeläget caféet Bar du Palais i centrala Bayonne. Utanför stod poliser för att stoppa den upprörda folkmassan som var beväpnad med ägg som kastades mot byggnaden.

Nicolas Sarkozy stannade på caféet i en timme men fick till slut fly ut, beväpnad med ett paraply och i skydd av polismän.

Bar på plakat

Vissa av demonstranterna bar på plakat med den socialistiske presidentkandidaten Francois Hollande. Andra var baskiska nationalister, enligt nyhetsbyrån AP.

– Vi är i Frankrike, på den franska republikens territorium, och republikens president går vart han vill. Om det inte faller en minoritet av bråkmakare i smaken är det trist för dem, ska den upprörde presidenten ha sagt inne på caféet.

Och fortsatt:

– Om det är såhär socialister och baskiska separatister uppfattar begreppet demokrati, så är det något som jag vill inte vara någon del av.

Fem år

Presidentens taleskvinna Nathalie Kosciusko-Morizet, bad "socialisterna" att "respektera de demokratiska debattreglerna"

– Ni behöver inte stoppa andra från att uttrycka sina idéer bara för att ni inte har några, sa hon.

I fem år har den franske presidenten suttit vid makten. Den 15 februari annonserade han att han åter kandiderar till presidentposten.

Dragit ned på säkerheten

Den senaste tiden har säkerhetspådraget kring den omstridde presidenten dragits ner, och vissa har spekulerat i att det kanske är för att öka Sarkozys möjligheter att få kontakt med väljarna.

Den socialistiske presidentkandidaten Francois Hollande har uppmanat sina väljare att inte använda sig av våld.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: