Hans offer: pensionärer

Av: Britt Peruzzi

Publicerad:
Uppdaterad:

Vincent, 64, misstänks för nya brott

”DE VAR GIRIGA” Offren var gamla och i vissa fall sjuka. När Vincent Carlsson erbjöd dem en gratis hyra mot tre hyror kontant föll de för bedrägeriet. ”Girigheten fäller oss. De ville inte missa chansen”, sa den åtalade 64-åringen under rättegången i dag.
Foto: Ulf Höjer
”DE VAR GIRIGA” Offren var gamla och i vissa fall sjuka. När Vincent Carlsson erbjöd dem en gratis hyra mot tre hyror kontant föll de för bedrägeriet. ”Girigheten fäller oss. De ville inte missa chansen”, sa den åtalade 64-åringen under rättegången i dag.

Genom att erbjuda en gratis hyra mot tre hyror i förskott lyckades storbedragaren svindla till sig närmare 400 000 kronor.

Offren – äldre damer, de flesta ensamma och en del med begynnande demens.

I dag satt Vincent Carlsson, 64, i rätten och framhävde sitt eget dåliga minne.

– 20 år i isoleringscell, då tar man stryk, sa han.

Den ena gamla damen efter den andra radades idag upp i Attunda tingsrätt i Sollentuna där 64-åringen står åtalad för grovt bedrägeri, grov stöld och försök till grovt bedrägeri.

Under tre rättegångsdagar ska han förklara varför och hur han lurat 18 åldringar, de flesta födda på 20-talet och många av dem sjuka.

Enligt åtalet ska storbedragaren ha hittat sina offer utanför butiker eller i anslutning till deras hem.

• Iris, 93, trodde att den vältalige mannen framför henne var utsänd av hyresvärden. En timma senare var hon bestulen på 15 000 kronor.

• Kerstin, 84, trodde att mannen i solglasögon var Hallstahammars kommunalråd. Dagen efter ringde hon – 100 000 kronor fattigare - polisen.

• Dagmar, 89, följde med "hyresmannen" till bankomaten i Kungsängen, gav honom de begärda 15 000 och satte sig sedan på sin rullator och väntade - förgäves.

Enligt åklagaren Lars Tyllered rör det sig om bedrägeriet för närmare 400 000 kronor bara sedan sommaren 2010 då Carlsson frigavs efter ett tioårigt straff, också det för bedrägeri.

Dömdes 1966

– I vissa fall har kvinnorna inte velat anmäla för att man skämts att man gått på bedrägeriet, i andra fall har offren delvis haft begynnande demens och inte förstått vad som hänt. Det finns anledning att tro att långt ifrån alla brott anmälts, säger åklagaren som rubricerar brotten som grova.

– Det har skett över hela landet, systematiskt. Från Malmö till Sollefteå.

Vincent Carlsson dömdes redan 1966 för sitt första bedrägeri. Han har sedan dess mer eller mindre kontinuerligt suttit i fängelse för olika brott som gett honom namnet "Sveriges värsta sol och vårare", ett epitet som åklagaren i dag inte höll med om.

– Det är inga sol och vår-brott. Då inleder man ett förhållande. Här har allt varit över på några timmar, säger Lars Tyllered till Aftonbladet.

Vincent Carlsson svängde under rättegångens första dag mellan att hålla långa monologer om sin egen situation som intern till att inte minnas om han i somras ägt en viss, stormönstrad skjorta.

I mossgrön fleecejacka och med en lyft vänsterhand som delvis skymde hans ansikte från åhörarbänkarna, förklarade den åtalade hur han återföll i kriminalitet ett år efter den senaste frigivningen sommaren 2010.

– Det är tragik även för min del, med dessa långa fängelsestraff. Det har förekommit både alkohol och droger. Det är ganska komplext. Jag släpptes ut i miserabelt skick, utan social träning och rehabilitering. Jag har bara varit förvarad och sparkats rakt ut till en frivård som inte fungerat.

Skyllde på medbrottsling

Under dagen skyllde 64-åringen också halvt om halvt på en medbrottsligt som han kallade "Alex" men inte ville lämna ut helt.

– Jag förstår att jag står inför ännu ett långt straff och vill inte riskera att dessutom straffas som tjallare, förklarade han.

Förundersökningens första offer – 93-åriga Iris – vittnade genom sin svärdotter i telefon. Svärdottern berättade att hennes svärmor är märkt av bedrägeriet i somras.

– Jag sköter Iris ekonomi och upptäckte bedrägeriet när jag tittade på hennes konto på kvällen. När hon sa att de varit där från hennes hyresbostäder ringde jag polisen.

Brottet mot rättegångens andra offer, Dagmar i Kungsängen, hävdade den åtalade att han varken kunde förneka eller erkänna.

Åklagaren påminde honom då om att han i ett brev redan erkänt brottet, och ville med tanke på att flera åldringar ska höras per telefon  veta om den åtalade tänkte återta det erkännandet eller flera.

– Inte systematiskt. Det handlar om mitt minne, svarade Vincent Carlsson.

Utgav sig för att vara kommunalråd

På åhörarbänkarna satt bland annat Ola och Tommy Wallmo vars 84-åriga mamma i mitten av oktober föll offer för en man som utgav sig för att vara kommunalråd i Hallstahammar.

– Han hade solglasögon och mössa och i efterhand har mamma grämt sig så över att hon blev lurad. Först på 15 000 kronor kontakt och sedan ytterligare 85 000 som bland annat skulle gå till att renovera lägenheten, berättar bröderna i en rättegångspaus.

De ville idag med egna ögon se mannen som står åtalad för att ha lurat deras mamma som, märkt av händelsen och av sjukdom, ska höras via telefon senare i veckan.

– Han är slipad. Det är en skam att gå på äldre människor, säger Ola Wallmo och skakar på huvudet.

64-åringens advokat David Hall ville inte spekulera i eventuellt straff för sin klient utan underströk att dennes minne sviker och att det funnits en medbrottsling.

– Men att det blir ett straff är glasklart. Tyvärr har han dömts för liknande brott tidigare.

Publicerad: