Eva Rausings mejl om Palme

"Jag tror att jag vet var mordvapnet finns"

Eva Rausing pekade innan sin död ut en svensk affärsman som Olof Palmes mördare.

Miljardärskan skrev även i flera mejl att hon fruktade för sitt liv.

Nu tittar Palmegruppen, enligt Dagens Nyheter, närmare på uppgifterna.

"Jag tror att jag vet var mordvapnet finns", skriver Rausing.

Dagens Nyheter har tagit del av flera mejl mellan Eva Rausing, miljardärskan som hittades död den 9 juli i år, och den svenske författaren och experten på Palmemordet – Gunnar Wall.

Rausing skickade det första till Wall sommaren 2011, ett år före sin död.

Det första mejlet av sammanlagt tolv inleds med orden:

"Mitt namn är Eva Rausing och jag är gift med Hans K. Rausing och jag har nyligen fått veta från min man, som jag varit gift med i 20 år, att XX låg bakom mordet på Olof Palme. Min man hade upptäckt detta av en slump för många år sedan och det påverkade honom riktigt, riktigt illa. Jag tror att jag vet var mordvapnet finns.”

"Palme var ett hot"

I mejlen skriver hon att hon tror att en man hon känner väl, en svensk affärsman, kan vara inblandad i mordet på förres statsminister Olof Palme:

”Jag är fortfarande 100 procent säker på att jag har rätt i att det var XX som gjorde det", skriver hon och fortsätter:

”Jag är rädd för XX. Han är inte en god människa men jag skulle aldrig berätta något sådant om det inte vore sant.”

– Hon framställde saken som att hennes man, Hans Kristian, inte inte bara spekulerade utan att han visste att det var så här, säger Gunnar Wall till Aftonbladet.

"Övernaturliga upplevelser"

Rausing skriver även att hon tror sig veta var Palmevapnet finns och hävdar att mordvapnet inte var en kaliber .357 Magnum, som konstaterats i utredningen, utan en .22-kalbrig revolver.

– Man kan inte avfärda det centrala i det hon säger bara för att hon har fel i en del andra saker. Hon skrev också att hon hade övernaturliga upplevelser. Och det gör också en skeptisk. Men det är många människor som har den typ av upplevelser. Och i de här mejlen så verkar hon vara en förnuftig människa, säger Gunnar Wall.

Trots en del felaktigheter i de sakuppgifter Eva Rausing nämnde blev han därför intresserad.

– Utifrån att de var just Eva och Hans Kristian Rausing och att de hade bekanta i affärskretsar. Om det fanns sådan information så var det möjligt att Hans Kristian Rausing skulle kunna få reda på det.

"Undersök om jag skulle dö"

Eva Rausing säger sig i mejlen tro att affärsmannens motiv till mordet var att han ”trodde att Palme var ett hot mot hans företag och ville inte förlora det.”

I ett av de sista mejlen, som sedan upphörde att komma den 28 juni i fjol, skriver Eva Rausing att hon fruktar för sitt liv.

"Glöm inte att undersöka om jag plötsligt skulle dö! Jag skojar bara hoppas jag.”

Många av de detaljer som Eva Rausing lämnar i mejlen är felaktiga och det framgår enligt DN att vissa kan ha kommit som "visioner" till henne, visioner och syner som hon sade sig ha haft sedan hon opererade in en pacemaker.

"Palme är inte den första visionen men de övriga har visat sig stämma till 100 procent”, skriver hon i ett mejl den 20 juni.

"Vi är medvetna om uppgifterna"

Enligt Dagens Nyheter vill nu Palmegruppen tala med Eva Rausings man, Hans Kristian Rausing, om uppgifterna och vice riksåklagare Kerstin Skarp är inkopplad i fallet.

Varg Gyllander pressekreterare hos Rikskriminalpolisen säger till Aftonbladet:

– Vi är medvetna om de här uppgifterna och det har varit ett möte mellan Palmegruppen och åklagare. Men vad som framkommit under det mötet råder det sekretess om.

Varje år strömmar det in tips om mordet på Olof Palme som kvällen den 28 februari 1986 sköts till döds. Genom åren har runt 130 personer till och med tagit på sig mordet.

– Alla tips som kommer in hanteras. Men ännu är inte Palmemordet löst, säger Gyllander.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp, som är ledare för Palmeutredningen, är återhållsam med detaljer gällande informationen från Eva Rausing.

– Vi har fått uppgifter från brittiska myndigheter, och hon har kontaktat gruppen vid tillfälle, men i övrigt vill jag inte säga något om hur vi arbetar vidare.

Om det är något att ha eller inte?

– Den bedömningen går vi nog inte riktigt ut med.

Enligt Gunnar Wall ska Eva Rausing själv ha varit i kontakt med Palmeutredarna före sin död.

– I ett av mejlen var hon inne på att det skulle bli ett sammanträffande med en av utredningsledarna, Stig Edqvist. Det var i planeringsstadiet men jag vet inte om det blev av.

Hittades död

48-åriga Eva Rausing hade legat död i två månader när hennes kropp hittades av polis under en stor hög av kläder och lakan i hennes och maken Hans Kristian Rausings hem i exklusiva London-stadsdelen Belgravia.

Obduktionen visade att Eva Rausings dödsorsak är hjärtstillestånd i kombination med droger.

Maken och Tetra Pak-arvtagaren dömdes i början av augusti för brott mot griftefriden till tio månaders fängelse, men är villkorligt frigiven med kravet att han inte ska begå några brott under två års tid.

När Scotland Yard efter Eva Rausings död undersökte hennes dator hittade de uppgifter om Palmemordet och kontaktade genast Palmegruppen.

Publisert: