Nu är Isaac en orkan

NYHETER

NEW ORLEANS. Det är på dagen sju år sedan Katrina skövlade New Orleans och dödade över 1 800 personer.

Nu drabbas staden av nästa orkan, när Isaac drar över Gulfkusten med hela sin kraft.

Aftonbladet är på plats – i en spökstad.

Foto: Carina Bergfeldt och Peter Wixtröm på plats.

Bilen rullar timme efter timme på vägen från Jackson, Mississippi mot New Orleans.

Det är som en film. Någon märklig historia där jorden gått under och bara ett fåtal överlevt. Två timmar passerar. Vi kör förbi några bilar, möter inte en enda.

Det enda sällskapet är molnen. Stora, tunga och mörka, som långsamt fyller himlen.

Sen, lagom tills dess att jeepen rullar in i New Orleans, kommer ovädret. Och det kommer med besked. Det piskar ansiktet, bränner som en örfil.

Beväpnad med automatvapen

Fotografen Peter filmar ett svajande träd, tills en stor gren lossnar och flyger mot honom med våldsam kraft. En gigantisk garagedörr gnisslar först, innan de plötsligt ger vika. Plåten, som är cirka sex gånger tio meter, flyger som en näsduk i vinden.

Gatorna är tomma, så när som på otaliga polisbilar och militära fordon som åker förbi med några minuters mellanrum. Och då ett par journalister.

– De flesta inser att de ska hålla sig hemma, säger sergeanten Ian, som basar över ett tiotal män som liksom han själv, är beväpnade med både pistol och automatvapen.

– Vi förväntar oss egentligen inte att det ska bli något bråk eller så, det är bara för vår och andras säkerhet, säger han om vapnen.

”Bara en pust mot vad det kommer att bli”

Ett fåtal hemlösa sitter i små grupper i närheten. Tre män sitter på rad nära casinot Harrahs, som liksom de flesta andra ställen i staden stängt på grund av orkanen. Två andra herrar väntar ut ovädret tillsammans under en bro.

– Det finns härbärgen som öppnat inför orkanen, så de flesta hemlösa har begett sig dit, säger Ian.

Totalt har 3 000 människor sökt skydd i härbärgena hittills. Tusentals har lämnat staden. Majoriteten låser sig in i sina hem.

Militären berättar att vinden runt oss, som gör att det känns som att vi kan flyga iväg när som helst, som gör att bilen svajar som ett löv, bara är början.

– Det här är bara en pust mot vad det kommer att bli. Vi kan vara ute ett tag till. Vindstyrkan är just nu 98 kilometer per timme. Vi stannar ute tills den är 105-110 kilometer per timme, då måste även vi ta oss in. Den kommer att gå upp i 130 kilometer per timme, sa sergeanten Ian vid åttatiden i morse.

En timme senare, klockan två på natten lokal tid, nio på morgonen svensk tid, började Isaac att visa sin fulla styrka.

Det var på dagen, och faktiskt nästan på minuten, sju år efter att Katrina drog fram, dödade 1 800 människor, gjorde 70 000 personer hemlösa, och lämnade 80 procent av staden under vatten.

19 har dött

De ansvariga säger att det inte kommer att hända igen, trots att orkanen beräknas vara över staden det närmaste dygnet.

Borgmästaren i New Orleans, Mitch Landrieu, säger att staden är förberedd.

– Det är officiellt… vi är med i striden och vi står på frontlinjen, sa han och tillade att de nya vallarna för över tio miljarder dollar skulle stå pall. Och att stadens pumpstationer har fått reservgeneratorer som kan användas om det skulle bli strömavbrott.

Men faktum kvarstår. Gatorna flödar av vatten. Robert Washington, som bor i ett av de områden som drabbades värst av orkanen Katrina för sju år sedan, lämnade sitt hem tillsammans med sin fru och deras fem barn ett par timmar innan Isaac.

– Jag litar inte riktigt på skyddsvallarna. Jag vill inte chansa. Jag såg hur det såg ut här efter Katrina, säger han till AP.

Hittills har 19 människor dött under Isaacs framfart, alla på Haiti.