Bomberna som skulle döda svenskar

1 av 6
NYHETER

LONDON. Här är bomberna som skulle döda oskyldiga svenskar.

I juli dömdes Nasserdine Menni för att ha finansierat det svenska terrordådet i december 2010 – på måndag meddelas straffet.

Men hans namn fanns inte på kreditkorten som betalat för bombdelarna.

Det gjorde i stället två svenskar – självmordsbombarens fru och en annan nära släkting.

Foto: Nasserdine Menni.

Den 20 juli fälldes Nasserdine Menni i en skotsk domstol för att ha finansierat terrordådet i Stockholm mitt under julhandeln i december 2010.

Juryn ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis för att Menni hjälpt den svenska terroristen Taimour Abdulwahab att planera dådet och därför friades han från mordförsök. Däremot ansågs att det var ställt bortom allt rimligt tvivel att Menni visste att pengar han skickade till Abdulwahab, totalt 65 000 kronor, skulle användas till terrorbrott.

Riskerar 14 års fängelse

Nasserdine Menni är den enda som åtalats för inblandning i terrordådet och på måndag kommer domaren meddela hans straff, enligt TT riskerar han upp till 14 års fängelse.

Den skotska åklagarmyndigheten har offentliggjort bilder på bomberna som skulle ha tagit livet av oskyldiga julshoppare om det inte varit för att något gick fel och Taimour drog sig undan för att kontrollera sprängmedlen. Då några av bomberna av misstag och han själv blev enda dödsoffret.

Bomberna hade tillverkats av tryckkokare och örtpressar och fyllts med skruvar och kullagerkulor.

Men det var varken Taimour Abdulwahabs eller någon av Nasserdine Mennis många falska identiteter som fanns på kreditkorten och nätkontona som köpte delar till bombtillverkningen.

Pressades av Mennis advokat

Det var i stället två andra personer med nära anknytning till Taimour Abdulwahab.

Den första, bombmannens fru Mona Thwany, vittnade i rättegången mot Menni men sa sig inte minnas mycket. Det framkom att hennes kreditkort och konto på näthandlingssajten E-Bay använts för att beställa flera örtpressar, de adresserades också i Thwanys namn till hennes och Taimours adress i Luton.

Änkan har tidigare gripits av engelsk polis misstänkt för inblandning i sprängdådet, men utredningen lades ner utan att hon anklagats för brott.

Under hennes vittnesmål i Skottland pressades hon av Mennis försvarsadvokat:

– Jag menar att du visste att din man hade som mål att döda sig själv i Sverige, sa William Taylor.

Mona Twhany svarade kort:

– Nej.

Shoppade kläder – efter makens självmordsattack

Taylor berättade också för rätten att Mona Thwany efter att hon fått beskedet om självmordet shoppat efter kläder. Bland annat ska änkan ha köpt en dräkt och sen kollat upp hur mycket pengar hon hade kvar på kontot. Han pressade henne om hur hon hade kunnat göra det efter det chockerande beskedet om sin makes död.

– Jag minns inte, svarade hon men la till att det var osannolikt att hon skulle ha tittat på kläder.

Kullagerkulorna som flera av bomberna var fyllda med har betalats med ett kreditkort som tillhör en annan nära anhörig till självmordsbombaren. Enligt uppgifter till Aftonbladet har den personen inte velat medverka i rättegången mot Menni.

– Vi kan inte tvinga någon att komma hit till Skottland för att vittna, säger en domstolskälla.

”Ska bli spännande”

I Sverige pågår fortfarande en förundersökning kring terrordådet i Stockholm och åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström vill inte kommentera om det finns några fler misstänkta för inblandning i attacken.

– Det vi har sagt är att den enda som vi misstänker hade en omedelbar delaktighet i det som hände är den personen som sedermera också dog, säger Hilding Qvarnström.

Hon vill inte heller kommentera om svensk polis nu tänker förhöra Nasserdine Menni.

– Det är klart att det ska bli spännande att se vad som blir utfallet och vi kommer läsa domen från Skottland, men vilka åtgärder vi vidtar eller inte vidtar det är föremål för förundersökningssekretess.