Mångmiljardsatsning på järnvägen

avAnette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Regeringen satsar 55 miljarder till att bygga ut järnvägen.

Ostlänken ska byggas liksom snabbtåg mellan Göteborg och Borås.

Det presenterades alldeles nyss på alliansledarnas tågturné.

– Infrastruktur är en av de viktigaste delarna i budgeten, säger Fredrik Reinfeldt.

Just nu är de fyra alliansledarna på tåg på väg mot till Linköping. Med på tåget är statsminister Fredrik Reinfeldt (M), utbildningsminister Jan Björklund (FP), socialminister Göran Hägglund (KD) och näringsminister Annie Lööf (C) samt deras närmaste medarbetare och media.

De kunde knappast fått sämre start på sin turné. I dag presenterar TV4Novus en ny opinionsundersökning som visar på fortsatt stora problem för alliansen. Både Centern och Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Under resan från Stockholm hålls en presskonferens där en av de stora nyheterna i budgeten presenteras just nu.

Enligt Fredrik Reinfeldt ska majoriteten av de 55 miljarderna gå till drift och underhåll av järnvägen.

Miljardsatsning

Jan Björklund berättade också om de nya spår som ska byggas.

– Vi tar första stegen till nya stambanor i Sverige. En viktig del är ny järnvägssatsning i västsverige mellan Göteborg och Borås, västsveriges två största städer.

Sträckan till Landvetter är den första etappen.

– På längre sikt är det möjligt att koppla ihop det med stambanan till Jönköping, säger han.

Vid tolvtiden ska Reinfeldt, Björklund, Hägglund och Lööf hålla ett gemensamt möte på Stora Torget där nyheten ska presenteras för allmänheten.

Vill visa enad front

Under tågturnén passar alliansledarna också på att uppmärksamma att det i morgon är åtta år sedan samarbetet bildades. Bland annat bjuds på alliansorange tårtor ombord.

Det officiella startdatumen för alliansen är den 30 augusti 2004. Det var då man samlades hemma hos dåvarande centerledaren Maud Olofsson i Högfors.

Nu är det viktigt för alliansledarna att visa upp en enad front, då samarbetet omgärdas av rykter om splittring och kris. Att Annie Lööf under politikerveckan i Almedalen gick ut och kritiserade samarbetet samtidigt som hon bjöd in övriga partiledare till sin hemort Maramö – utan att först ha informerat övriga – sågs inte med blida ögon.

Aftonbladet kommer att rapportera om nyheten och tågturnén löpande under dagen.

Texten uppdateras...