Vilket pyssel - att välja rätt barnbok

avBritt Peruzzi

NYHETER

Nu plockas böckerna som väckt ilska bort i butikerna

1 av 4 | Foto: Pernilla Wahlman
Rebecka Dahlberg startade uppror på Facebook mot barnböckerna: ”Det är bara för mycket att pojkar ska paras ihop med bilar och flickor med hushållssysslor”.

Rosa eller blå? Sportbil eller dammsugare?

Här är barnböckerna som nu bannlysts i landets bokhandlar.

– Det är bara för mycket att pojkar ska paras ihop med bilar och flickor med hushållssysslor, säger Rebecka Dahlberg som startat uppror på Facebook.

Rebecka Dahlberg upptäckte böckerna i Akademibokhandeln i Gävle i måndags.

– Spontant tyckte jag först bara att framsidorna var fjantiga med blå färg för pojkar och rosa för flickor, men sedan började jag bläddra i dem också, säger hon.

Skrev inlägg på Facebook

Pysselböckerna som orsakat starka reaktioner separerar könen redan i titlarna. Pojkarna erbjuds en "rolig" blå pysselbok medan flickorna får nöja sig med en "glittrig" rosa pysselbok.

I böckerna fortsätter den strikta uppdelningen. Pojkboken handlar om rymdraketer, maskiner, vilda djur och dinosaurier - flickboken om söta kattungar, form och färg, möbler samt hushållssyslor som städning och dammsugning.

Rebecka gick hem och skrev ett inlägg på Facebook och hennes syster hörde samtidigt av sig till förlaget.

Dagen efter hade massor av andra föräldrar reagerat på samma sätt och i tisdags meddelade Tukan Förlag i kommentarsfältet att man beslutat att dra in böckerna:

”Beslutet att trycka dem var felaktigt och det fattades vid en dålig tidpunkt. Det är aldrig roligt att göra fel men det känns desto bättre att göra rätt nu."

Rebecka Dahlberg tycker att ursäkten är tam.

– Ska man ta in böcker i sitt sortiment måste man väl stå för dem innan man trycker böckerna. Det är så uppenbart att de här böckerna var för extrema.

”Var ett misstag”

På Tukan Förlags hemsida står att man ger ut "färgstarka, originella och inspirerande böcker för vuxna och barn", men Sara Bang-Melchior, produktionsansvarig, fattade beslutet om att dra in pysselböckerna efter att ha läst reaktionerna på förlagets Facebook-sida.

– Mitt utgivningsbeslutet var ett misstag – beslutet att dra in dem är rätt. Samtliga affärer som köpt in böckerna tar bort dem ur sitt sortiment. Senast fredag bör det vara klart.

I Akademibokhandeln i Gävle var de rosa och blå böckerna idag bortplockade från hyllorna, efter direktiv från Fredrik Axegård, inköpschef för Akademibokhandeln, Coop och Bokus:

"Anledningen är att de är alltför könstereotypa och jag kan bara konstatera att de är ett felköp."

”Olycklig händelse”

– När man får en ny bok presenterad, framför allt utländska böcker, ser man oftast bara ett omslag och en kort beskrivning. Man tar inte ställning till en färdig produkt, förklarar Fredrik Axegård för Aftonbladet.

– Detta är en olycklig händelse, som inte borde ha hänt, och pysselböckerna är inget vi står för på något sätt. Vi ser nu över detta för att undvika liknande händelser.