Borg gör satsning för 23 miljarder i höstbudgeten

avMira Micic, Pär Karlsson

Foto: SCANPIX
Anders Borg på Harpsund i dag.

Nu öppnar finansminister Anders Borg upp statens kassa.

23 miljarder ska satsas på infrastruktur, forskning och sänkt bolagsskatt i höstens budget.

Men skattesänkningar för pensionärer och löntagare ser ut att få vänta.

Just nu är allians partiledare och alla regeringens ministrar på Harpsund för att diskutera höstens budget. För första gången på flera år finns det enligt finansminister Anders Borg nu så pass mycket pengar i ladorna att man kan lägga en offensiv budget. Utrymmet för 2013 är 23 miljarder och ska framför allt läggas på:

• infrastruktur

• forskning

• sänkt bolagsskatt

Många faror

Men trots satsningen menar Borg att det fortfarande finns många faror i omvärlden som lurar.

– Vi landade högre för 2013 än vi hade trott. Men det är fortfarande ostadigt väder i Europa, vi är i en besvärlig omgivning. Vi är den enda regering i Europa som kan lägga en offensiv investeringspolitik. Europa står och stampar, då är det rätt att trycka på med offensiva investeringssatsningar, säger han.

Reformutrymmet för 2013 blir nästan dubbelt så högt som i år. Och 2014 blir det ännu högre - 27 miljarder kronor.

Exakt hur investeringarna kommer att se ut ska nu förhandlas fram inom regeringen. Fortfarande finns det områden där partierna inte är överens.

Ingen sänkt pensionärsskatt

Kristdemokraterna har länge krävt att pensionärsskatten ska sänkas, något som dock inte ser ut att få plats i budgeten. Borg ville inte ge svar på frågan.

– Det ska vi återkomma till när vi gjort en samlad bedömning, säger han.

Det är dock klart att det inte blir något femte jobbskatteavdrag i höstens budget, något som regeringen lovat att infria inför 2014 - om utrymmet finns.

– Så stora utrymmen finns inte nu, det får vi återkomma till. Då hade vi fått lägga en väldigt mager infrastrukturproposition och vi behöver få upp ordentliga satsningar på drift och underhåll. Det finns stora investeringsprojekt som vi måste komma igång med så småningom. Det har fått företräde nu, säger Borg.

Arbetslöshet på 7,5 procent

Arbetslösheten ser ut att ligga kvar på runt 7,5 procent även i höst.

–  Det ser ut att den rör sig i sidled under 2012 och början av nästa år. Sedan kan det förbättras lite när en återhämtning sker. Det talar för att vi behöver göra lite på yrkes- och arbetsmarknadsutbildningar.

Hur ska man som vanlig svensk sköta sin privatekonomi nu då?

– Man ska alltid vara försiktig, det är en krävande omgivning och vi är i ett Europa som är trögt. Vi står inför tuffa konkurrensförhållanden och då gäller det att investera långsiktigt.