Nyheter

Bolag i Indien vill köpa Saab

NYHETER

Men konkursförvaltarna vägrar träffa företaget

Indien sällade sig på torsdagen till Saabs kinesiska och turkiska intresseskara.

Men Saab-äventyret kan sluta med att staten står som ägare till ett reservdelsbolag.

Det indiska bolaget företräds i Sverige av Lars Carlström, som tidigare förde ryske finansmannen Vladimir Antonovs talan.

Foto: Gustav Mårtensson

Statliga Riksgälden ser gärna att hela Saab Automobile säljs till en köpare, men lyckas det inte kan Riksgälden tvinga fram en försäljning av reservdelsbolaget Saab Parts, där statens pant för EIB-lånet ligger. Eller också kan staten tvingas ta över bolaget och själv bli reservdelssäljare, ett alternativ som mycket väl bli verklighet.

– Vi är ju regeringens förlängda arm och regeringen har sagt att vi inte ska riskera skattebetalarnas pengar. Vi måste se till att få tillbaka pengarna, och innebär det att staten blir ägare till reservdelstillverkningen så får vi väl bli det då, säger Riksgäldens chef Bo Lundgren till TT.

Inga panter

Via Riksgälden har regeringen gått i borgen för det lån som Saab Automobile tagit hos Europeiska investeringsbanken (EIB). Enligt Lundgren uppgår lånet i dag till mellan 210 och 220 miljoner euro, cirka två miljarder kronor.

Men Riksgälden har inte tagit några panter i anspråk än.

– Nej, vi vill ge konkursförvaltarna möjlighet att se om det finns någon som kan vara intresserad av helheten.

Att det finns kinesiskt intresse är välbekant och även turkiskt, men nu är också Indiens största fordonstillverkare enligt Sveriges Radio Väst intresserat av att köpa delar eller hela Saab Automobiles konkursbo.

Man kan tänka sig att ha fortsatt produktion i Trollhättan.

Miljardbelopp

Det indiska bolaget företräds i Sverige av Lars Carlström, som tidigare förde ryske finansmannen Vladimir Antonovs talan.

Enligt SR Väst ville den indiske fordonstillverkaren ha ett möte med konkursförvaltaren Hans Bergqvist, som emellertid avbokade detta under torsdagskvällen.

– Jag har inte fått någon rimlig förklaring till hans beslut. Det är med stor bestörtning jag konstaterar det här. Att man av någon outgrundlig anledning, om det bygger på mitt agerande i Saabfrågan eller på andra kopplingar, riskerar en betydande aktör som har möjlighet att förvärva och säkerställa en framtid i Trollhättan, säger Lars Carlström.

Vladimir Antonov misstänks tillsammans med en affärspartner ha plundrat bankerna Krajabanka och Snoras på miljardbelopp och litauiska myndigheter försöker få honom utlämnad från Storbritannien.

TT/Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter