Unik enkät: M vill ha MP

Mer än var tredje M-politiker vill se ett samarbete: ”De har en vision för samhället, det är spännande”

Med öppna armar Mer än var tredje tillfrågad moderatpolitiker vill regera ihop med Miljöpartiet efter 2014 enligt Aftonbladets enkät. Fredrik Reinfeldt kan få ta emot Miljöpartiets Åsa Romson och Gustav Fridolin med öppna armar.
Med öppna armar Mer än var tredje tillfrågad moderatpolitiker vill regera ihop med Miljöpartiet efter 2014 enligt Aftonbladets enkät. Fredrik Reinfeldt kan få ta emot Miljöpartiets Åsa Romson och Gustav Fridolin med öppna armar.

Gustav Fridolin och Åsa Romson i en borgerlig regering efter valet 2014?

Från moderatpolitikerna på Sverigemötet är i alla fall stödet starkt.

Mer än var tredje svarande i Aftonbladets unika ­enkät vill regera ihop med Miljöpartiet.

Åsa Romson och Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet.
Åsa Romson och Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet.

Den 30 augusti 2004 välkomnade Maud Olofsson (C) de tre övriga borgerliga partiledarna hemma i Högfors i Västerbotten. Samarbetet ”Allians för Sverige” var fött.

Två år senare lyckades det nykomponerade laget bryta ett tolv år långt S-styre när man vann riksdags­valet 2006. Fyra år senare blev man den första borgerliga regeringen på flera årtionden som vann två val i rad. Till skillnad från tidigare högerregeringar har de ­fyra partierna lyckats hålla sams och genomföra stora samhällsförändringar.

”De har en vision”

Men efter snart sex år vid makten knakar nu samarbetet rejält. Frustrationen i de tre mindre allianspartierna är stor och på sistone har ­attackerna på Moderaterna blivit allt fler. I en rundringning som Aftonbladet nyligen gjorde uppgav mer än hälften av de svarande riksdagsledamöterna i C, FP och KD att Fredrik Reinfeldts parti saknar politiska idéer för framtiden.

I förrgår hade 1 900 M-politiker på alla nivåer samlats till Sverigemöte under parollen ”Tillsammans – nu tar vi nya tag”. Och nya tag är precis det som många efterlyser, även internt.

Men frågan är egentligen vilka som ska vara med på ­allianståget i framtiden. En unik enkät som Aftonbladet genomförde bland 141 M-politiker visar att mer än hälften av de som tar ställning, 34 procent av samtliga svarande, gärna vill se Miljöpartiet i en allians­regering efter valet 2014.

– Jag tycker att de ska ­sitta med i en regering. Vi andra tillsätter arbetsgrupper, men de har en vision för samhället, vilket är spännande. Sedan kanske den ­inte är fullt möjlig, men det är när man har en vision som trupperna marscherar, säger Ulf Adelsohn, moderatledare 1981–1986.

Reinfeldt flirtar

Redan nu samarbetar regeringen med MP i migrationsfrågor. Så sent som i torsdags förhandlades förändringar för säkrare asylprocesser fram.

Migrationsminister Tobias Billström (M) är osäker på om han vill regera ihop med MP i framtiden.

– Det goda samarbetet om migrationspolitiken är en bra indikator på att vi kan fortsätta och samarbeta även kring andra frågor. Men det förutsätter att ­båda parter är intresserade, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare flirtat med Miljöpartiet, men ­säger nu att partiets utveckling inte motsvarat hans förväntningar.

– Var de befinner sig är fortfarande öppet, det får vi se närmare nästa val. Alliansen hoppas kunna fortsätta regera med egen majoritet, säger han.

Anders Wallner, parti­sekreterare i MP, tolkar resultatet i Aftonbladets enkät som att M-politikerna törstar efter nya visioner.

– Det är sensationellt att även aktiva moderater verkar tycka att regeringen skulle behöva nya idéer. Jag tror att många känner att det behövs ett parti som skulle kunna blåsa liv i det samarbete som nu känns ganska energilöst, säger han.

Men Wallner tvekar inför ett mer djuplodande samarbete, eftersom MP står långt ifrån regeringen i bland ­annat skol- och miljöfrågor.

– Målet för oss är en grön regering.

Samtidigt som många M-företrädare vill ha in MP i regeringen tycker lika många – mer än en tredjedel av svarande i enkäten – att alliansen klarar sig utan KD.

På egen hand

En av dem är Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholm, som menar att partiet inte ens behövs för att lyfta fram de mjukare frågorna.

– Vi fokuserar också mycket på sociala frågor och jag tycker att KD bedriver de värdekonservativa frågorna alldeles för smalt, säger han.

Men samtidigt visar en ny undersökning från opinionsinstitutet Skop, som är beställd av Moderaterna, att 71 procent av väljarna tycker att det är viktigt att allianspartierna fortsätter att utvecklas ihop.

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson menar att det betyder att moderatpolitikerna i Aftonbladets enkät har helt andra åsikter än väljarna.

– Eftersom det handlar om kommun- och landstingspolitiker så kan det kanske bero på samarbetet på hemmaplan. På regeringsnivå blev vi omvalda 2010, säger hon.

Just nu arbetar allianspartierna mycket på egen hand.

– När alliansen bildades hade alla partier en lång lista på förslag. Nu har vi gjort nästan allt och behöver ­fylla på med ny politik. Då måste vi först arbeta fram vad vi vill själva för att sedan komma överens ­alla fyra, säger ­Ankarberg Johansson.

Innan Fredrik Reinfeldt begav sig till middagen på Sverigemötet i Örebro i förrgår kommenterade han partikamraternas inställning till KD.

– Jag hoppas att Kristdemokraterna blir kvar i alliansen för de bidrar på ett väldigt bra sätt, bland ­annat när det gäller välfärdsfrågor.

Publisert: