Nyheter

Mördad 19-åring flydde tvångsgifte

Av: 

Joachim Kerpner

MÖRDAD Den 19-åriga kvinnan hittades mördad med flera knivhugg i sin lägenhet i Landskrona. Utanför fastigheten fanns hennes 16–årige lillebror som greps skäligen misstänkt för mord. ”Han tyckte att hon drog skam över familjen” berättar en vän för Aftonbladet.
MÖRDAD Den 19-åriga kvinnan hittades mördad med flera knivhugg i sin lägenhet i Landskrona. Utanför fastigheten fanns hennes 16–årige lillebror som greps skäligen misstänkt för mord. ”Han tyckte att hon drog skam över familjen” berättar en vän för Aftonbladet.

NYHETER

Den mördade 19-åringen i Landskrona var på flykt från ett tvångsäktenskap i Irak och sov med kniv under kudden.

Kvinnan hade sina rötter i irakiska Kurdistan, där hedersvåld är vanligt.

– Hon har varit bortgift, men lyckats ta sig tillbaka till Sverige, berättar Newroz Ötunc.

Den 19-åriga kvinnan hittades död i sin lägenhet i Landskrona sent på måndagskvällen. Hennes lillebror är anhållen som skäligen misstänkt för mord.

Enligt en vän till den döda kvinnan tyckte lillebrodern att hon drog skam över familjen eftersom hon var ute och festade i Landskrona.

Giftes bort i Irak

I hederstänkandet som är vanligt förekommande i irakiska Kurdistan ingår att det är männen i familjen som är ansvariga för kvinnornas heder. Om en kvinna har eller misstänks ha sexuella relationer före äktenskapet eller om hon är otrogen kan familjens heder återupprättas genom att kvinnan mördas.

Nu framkommer det att den mördade kvinnan, som hade kurdiska rötter, redan som minderårig giftes bort i Irak:

– När hon var 11 år kidnappade pappan henne till Irak. Sedan giftes hon bort när hon var 13-14 år, berättar Newroz Ötunc för Aftonbladet.

Ötunc är verksamhetschef på den ideella föreningen mot hedersvåld Tänk om, som 19-åringen sökte hjälp hos.

”Sov med en kniv”

Enligt Ötunc var 19-åringen tvångsgift i Irak i flera år och lyckades rymma tillbaka till Sverige först för ungefär två år sedan.

Den nu döda kvinnan hade nära kontakt med föreningen Tänk om och bad dem om hjälp, eftersom hon kände sig hotad i Landskrona. De senaste månaderna har hotbilden trappats upp:

– Hon var rädd och berättade att hon sov med en kniv under kudden, säger Michael Högberg, personalchef på Tänk om, till TT.

Sedan flera månader tillbaka har 19-åringen velat lämna Landskrona, eftersom släktingar på senare tid sökt upp henne och varit hoftulla:

– Hennes önskemål var att komma ifrån Landskrona. Hon kände sig inte trygg. Därför ville hon ha ett skyddat boende. Vi har haft kontakt med socialtjänsten i Landskrona om detta sedan hösten 2011, säger Newroz Ötunc.

Har inte lyssnat på kvinnan

Socialtjänsten har inte lyssnat på kvinnans önskemål, enligt Ötunc. Visserligen fick 19-åringen ett eget boende av kommunen, men det var inte skyddat.

Landskrona kommun tillbakavisar uppgifterna om att de inte agerat:

”Landskrona stad nekar inte någon kvinna där det finns ett konstaterat hot skyddat boende”, skriver Annette Lindberg Mohlin, chef för individ- och familjeförvaltningen, på kommunens hemsida.

På hemsidan framgår samtidigt att kommunen nu snabbt ska ”utvärdera kommunens insatser för den unga kvinnan som mördades”.

Polisen i Nordvästskåne vill inte bekräfta att det kan finnas ett hedersrelaterat motiv till mordet.

– Det är ingenting vi kommenterar i nuläget, säger talesmannen Lars-Olof Cederlund till TT.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: