Studie: Rödvin kan vara bra för tänderna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svarta tänder, sträv tunga och en skarp andedräkt.

Nog för att rödvin är gott, men särskilt fräsch i munnen känner man sig inte efter en bag-in-box-afton.

Men nu visar en färsk studie att just rödpang kan vara rena mirakelkuren för munhälsan, skriver The Independent.

Efter en rödvinsstinn kväll kan stegen från soffan till badrummet kännas milslånga. Lusten att skippa tandborstningen kan vara påtaglig, och kanske är det helt okej.

En ny studie visar nämligen att rödvin kan vara rena mirakelkuren för munhälsan.

Föga förvånande är det ett antal spanska forskare som kommit fram till att polyfenoler, en sorts antioxidanter som finns i vin, har en rad orala hälsofördelar.

Polyfenolerna hindrar potentiellt skadliga mikrober från att fästa vid tandköttet, vilket förebygger såväl hål i tänderna som tandköttsinfektioner.

Foto: Siri Stafford / Digital Vision

Alkoholfria alternativ

Den som inte gillar rödtjut kan glädjas åt att samma typer av polyfenoler även finns i tranbärsjuice och kaffe. Faktum är att vissa typer av bär kan vara ännu bättre för munhälsan än rödvin.

Forskarna vid the Spanish National Research Council i Madrid framhåller dock att det kanske inte är läge att börja gurgla rödvin på morgonkvisten. I studien har man nämligen tittat på effekterna av en mycket högre koncentration av ämnena, än de som finns i vin.

Om du ska försöka dig på en vinkur för tändernas skull bör du dessutom hålla kvar vinet i munnen i ett par dygn – experimenten bakom studien pågick i upp till 47 timmar. De nya fynden kan däremot innebära framgångar för att ta fram nya mediciner mot sjukdomar i munnen, skriver The Independent.

Och kanske kan ändå fynden ge en liten samvetslättnad för den som tallar det där extra glaset från bag-in-boxen på fredagskvällen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN