Patrik rasar – mot morfars sjukhusmat

NYHETER

En potatis och ”typ 40 gram fisk”.

När Patrik fick se sin morfars tallrik på lasarettet blev han fly förbannad.

– Jag undrar var näringen i en liten potatis och lite fisk ligger.

När 24-åriga Patrik Grelssons 91-åriga morfar lades in på Falu lasarett besökte barnbarnet sin morfar varje dag, men var aldrig där när måltiderna serverades. När Patrik, som är från Ludvika, frågade sin morfar vad han hade fått att äta bestämde han sig dock för att stanna kvar till middagen.

– Han beskrev det som en sked mos och någon annan sörja som han inte käkade. Då blev jag lite nyfiken på vad det kunde vara, säger Patrik Grelsson.

När middagen väl serverades fick Patrik sina farhågor besannade. Portionen som serverades var enligt Patrik under all kritik.

– Det var en liten potatis, en liten bit fisk, jag uppskattar den till 40 gram, lite broccoli och så var såsen utspridd över det där.

Han la ut en bilden på morfaderns mat på sin Facebooksida och bilden har väckt starka reaktioner på sociala medier. ”Hur ska man kunna återhämta sig på det där?” är en av kommenterarna på bilden.

Foto: Privat

När Patrik hjälpte sin morfar att be om mer mat fick han ytterligare en portion, men Patrik tycker inte att de äldre ska behöva be om att få en vanlig måltid.

– Äldre vill inte vara till besvär. Hade inte jag varit där tror jag inte att han hade bett om mer mat den där gången. Jag tycker att det är upp till personalen att, om maten är uppäten, fråga patienten ”smakade det bra, vill du ha mer?”. I det här fallet så hämtar de tallriken och går ut.

Lasarettet säger till Expressen, som också skrivit om det, att den mindre portionen beror på att morfadern fått så kallad e-kost, där energi och näring koncentrerats till en mindre portion.

Varken Patrik, hans morfar eller övriga familjen har dock fått någon information om att 91-åringen skulle få kosten, som ges till patienter med dålig aptit.

– När han får mycket mat så äter han upp det, han har inte några problem med att äta. Och om det är e-kost så undrar jag var näringen i en liten potatis och lite fisk ligger, säger Patrik Grelsson.

Patrik har förståelse för att vården vill spara pengar genom att inte lassa på mat som sedan slängs, men understryker vikten av att de äldre blir erbjudna mer om de äter upp.

– Jag tycker det är viktigt att de som jobbar med äldre har vetskap om att de ofta inte vill vara till besvär. Frågan måste komma: ”är du mätt?”. Skillnaden mellan att få ett erbjudande om mer mat och att själv be om det är nog skillnaden mellan att äta och inte äta.

5 tips: Så minskar du matsvinnet 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Kost