Nyheter

Terrorexpert: Hizbollah och Iran troligen skyldiga

Av: 

John Granlund

NYHETER

Hizbollah i samråd med Iran – eller Al-Qaida.

De ligger bakom attacken mot den israeliska turistbussen i Bulgarien, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Man vill locka fram en reaktion från Israel, säger han.

Magnus Ranstorp ser två möjliga scenarier bakom attacken mot turistbussen som dödade minst fem och skadade minst 30 personer. Antingen är det Hizbollah som utfört attacken i samråd med den iranska underrättelsetjänsten – eller så är det Al-Qaida.

Vill provocera

– Det mest sannolika är att det handlar om Iran och Hizbollah, som är nära förbundna med varandra. Al-Qaida är ett mindre troligt alternativ eftersom de inte varit så aktiva i Östeuropa, säger Magnus Ranstorp.

Om det är Iran och Hizbollah som ligger bakom attacken tror Magnus Ranstorp att det handlar om att locka fram en reaktion från Israel.

– Det här aktörerna har ett intresse av det. Det hoppas på att deras eget handlingsutrymme ska öka om världssamfundets blickar riktas mot Israel i stället.

Riktar in sig på turister

Magnus Ranstorp nämner också inbördeskriget i Syrien som en viktig faktor.

– Ju sämre det går för Al-Assads regim, desto större intresse har Iran av att skapa turbulens genom terror. Man vill skapa en motreaktion från Israel som lättar på trycket i Syrien, så att Al-Assad kan ta i mer med hårdhandskarna.

Att attacken var riktad mot turister har att göra med att Israel skärpt säkerheten för terrormål som flygplan och diplomatiska beskickningar. Att attacken ägde rum i Bulgarien är inte överraskande – senast för ett halvår sedan varnades för terroristattentat i landet, säger Magnus Ranstorp.

– Det har funnits varningar för turistbussar och platser där israeliska turister rör sig.

Tvivlar på storkrig

Magnus Ranstorp tvivlar på att dagens händelser kommer att leda till ett storskaligt krig mellan Iran och Israel.

– Israelerna sitter och kalkylerar på vilken typ av respons man ska ta till om iranierna är involverade. Först kommer de att vänta in den tekniska undersökningen, sedan kommer man att signalera och vedergälla, men det behöver inte leda till ett större krig. Allt beror på vad man kommer fram till i den tekniska utredningen, vad Obama-administrationen i USA säger och vad som händer i Syrien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert: