Joey, 19, är spårlöst borta i fjällen

NYHETER

En av 7 000 som anmäls försvunna i Sverige varje år

1 av 7 | Foto: GICK VILSE I FJÄLLEN Danske Joey, 19, försvann när han vandrade i Norrbottensfjällen. Polisen tror att han har gjort sig illa.

Sandra Andersson, 31, saknas sedan en dryg månad.

Joey, 19, är spårlöst borta i fjällen.

Varje år anmäls tusentals svenskar försvunna - här är de polisen letar efter just nu.

I Sverige anmäls varje år runt 7 000 personer försvunna.

De flesta hittas, ofta bara efter ett par dagar.

Skickade sms innan försvinnandet

Småbarnsmamman Sandra Andersson, 31, är anmäld försvunnen sedan den 14 juni, då hennes make upptäckte att hon var borta från bostaden på Hagavägen i centrala Borlänge.

Enligt polisen ska Sandra ha varit deprimerad vid försvinnandet. Kvällen innan skickade hon ett sms till sin arbetsgivare: "Jag säger adjö till det här livet."

– Det är omständigheterna som gör att vi inte kan utesluta brott, att hon försvunnit så spårlöst, säger Leif Nykvist på polisen i Dalarna.

Över 80 polisförhör har hållits, utan framgång.

Försvann under fjällvandringen

Den danske fjällvandraren Joey, 19, försvann i Norrbotten förra onsdagen.

I höjd med Kutjaurestugan stannade han och hans vän för att slå upp tältet. Joey ska då ha gett sig i väg mot en närliggande topp.

– Förmodligen har han blivit överraskad av plötslig dimma på väg upp. Teorin är att han på något sätt har gjort sig illa och att han är någonstans där han inte kan meddela sig, säger Tony Kvickström, polisinsatschef på plats i Ritsem.

Polisen söker med bland annat helikoptrar, hundpatruller och motorcyklar. Även hemvärn och fjällräddning har deltagit.

– Sökandet kommer att pågå en bit inpå kvällen. I morgon förmiddag har vi ett möte och gör en bedömning om det finns någon sannolikhet att han anträffas vid liv, säger Stefan Ström, kommenderingschef på Norrbottenspolisen.

Sent på onsdagkvällen hade sökandet ännu inte gett något resultat.

– Nu har vi sökt igenom det största och mest svårtillgängliga området. Tyvärr gav det inget resultat, säger Tony Kvickström, polisinsatschef i Ritsem, till TT.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln kallades den danske 19-åringen felaktigt för Sebastian. Vi beklagar detta.

Fotnot 2: Aftonbladet har tidigare skrivit om Rosa Da Luz Neves, 76, som försvann från sitt hem i Bergsjön i Göteborg förra tisdagen. I går eftermiddag påträffades en död kvinna i 75-årsåldern i ett skogsområde i närområdet. Enligt polisen tyder mycket på att det är den försvunna kvinnan.

DE ÄR OCKSÅ FÖRSVUNNA

Maria, 38

Försvann från: Helsingborg, den 1 mars i år.

Övervakningsbilder visar att Maria inte gick till jobbet som vanligt. I stället klev hon på båten till Helsingör klockan 11.06 där hon köpte något för 82 kronor. Efter att hennes mobil under natten spårats till stadsdelen Berga i Helsingborg finns inga spår efter henne.
 

Niklas Jonsson, 27

Försvann från: Karlstad, den 22 oktober 2011.

Senast Niklas Jonsson observerades var då en vän såg honom cykla genom sitt bostadsområde i Karlstad. Två dagar senare användes hans kontokort på en restaurang i Halden i Norge, 18 mil därifrån. Vid ett brofäste i närheten fann man även hans skor och keps.
 

Margareta Algerstedt, 89

Försvann från: Rödeby, Karlskrona, den 20 oktober 2011.

Fanns inte i bostaden när hemtjänsten anlände.
 

Arne Olsson, 87

Försvann från: Älmhult den 24 juni 2011.

På midsommarafton var Arne hos sin brorsdotter på middag. Innan han skulle åka hem till Osby skulle han ta en kort promenad. Men Arne Olsson kom aldrig tillbaka till brorsdottern.
 

Vinny Shahram ­Tamjidi, 32

Försvann från: Holma, Malmö, den 9 april 2011.

Vinny fick ett telefonsamtal och hämtades upp i en bil med hästsläp utanför sitt hem i Malmö. Där slutar spåren. Hans bankkort och mobil har inte använts och passet lämnade han hemma. Polisen misstänker att Vinny har utsatts för brott.
 

Ilona Brun, 51

Försvann från: Vilshult, Olofström, den 28 januari 2011.

Ilona beskrivs som en levnadsglad och aktiv tvåbarnsmamma. En vecka efter sin 50-­årsdag försvann hon spårlöst utan vare sig bil eller mobiltelefon. Polisen har inte hittat något som tyder på att hon har förts bort med våld.

Har du sett någon av de försvunna personerna? Ring polisen på 114 14