Här är turerna i Saudi-affären

Dag för dag - så har affären utvecklats

6 mars

 Sveriges Radios Ekot ­avslöjar att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI,

i hemlighet hjälpt Saudiarabien med planerna på att bygga en avancerad vapen­fabrik. Avtalet slöts av S-­regeringen 2005 men förlängdes av alliansregeringen 2010.  Enligt avslöjandet ska FOI ha bildat ett bulvanföretag, SSTI, 2009 för att sköta kontakterna med regimen i Saudiarabien.

7 mars

FOI:s generaldirektör ­Jan-Olof Lind förnekar först all kännedom om bulvan­företaget SSTI. Men i en intervju i SVT:s Aktuellt uppger han att det var han själv som stoppade upplägget med  SSTI 2010.

Försvarsministern Sten Tolgfors tar avstånd från alla uppgifter om att Sverige skulle vara inblandade i vapenprojektet.

9 mars

Tolgfors säger till Svenska Dagbladet att han informerats om FOI:s planer på  en vapenfabrik i Saudiarabien.

Senare under dagen skyller han FOI för att ha ”strulat till” relationerna med ­Saudiarabien genom att lova dem mer än vad FOI kan ­hålla. Han kräver att FOI reder ut hur bulvanföretaget SSTI bildades.

Kritiken mot Tolgfors växer. Vänsterpartiet kräver att han avgår.

15 mars

Konstitutionsutskottet ­beslutar att inleda en ­granskning av vapenaffären med Saudiarabien, men förhör kommer tidigast ske i höst.

20 mars

FOI anmäler Sveriges ­Radio till justitiekanslern (JK) eftersom man misstänker brott mot offentlighets- och sekretesslagen när Ekot fått tillgång till dokument för sin granskning.

22 mars

FOI uppger att en polis­anmälan gjorts efter granskningen av SSTI. Åklagare kommer granska om brott begåtts inom myndigheten.

26 mars

Ekot avslöjar att FOI ­finansierat startkapitalet för bulvan­företaget, SSTI, med ett kontantlån från Militära undersättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Olof Svensson

Publisert: