Så avslöjades Loa Falkman i miljonrazzia

Kändisarna fastnade i Skatteverkets jakt på pengar utomlands

Enligt Skatteverket har Loa Falkman och hans hustru deltagit i ett avancerat skatteupplägg och fört över vinster i ett svenskt bolag till skatteparadiset Isle of Man. Totalt har 8 592 000 kronor slussats över under rubriken ”Koncernbidrag”.
Enligt Skatteverket har Loa Falkman och hans hustru deltagit i ett avancerat skatteupplägg och fört över vinster i ett svenskt bolag till skatteparadiset Isle of Man. Totalt har 8 592 000 kronor slussats över under rubriken ”Koncernbidrag”.

De är folkkära artister, finansmän, chefredaktörer och idrottsstjärnor.

Alla har de fastnat i Skatteverkets jakt på hemliga konton i skatteparadis.

Loa Falkman och hans hustru tvingades betala in nära fyra miljoner kronor som de gömt på Isle of Man.

Rosie Falkman.
Rosie Falkman.

Under några års hårdgranskningar har Skatteverket slagit till mot 1 812 privatpersoner och bolag som avslöjats med dolda tillgångar.

Projektet har gått under namnet ”utlandsgranskningar” och har hittills lett till skattekrav mot misstänkta fuskare på 4,3 miljarder kronor.

Det handlar om småföretagare som tandläkare, entreprenadföretag och byggbolag, som har gömt undan pengar i olika skatteparadis runt om i världen.

Flera kändisar

Det handlar också om folkkära artister och kändisar som genom avancerade upplägg har försökt kringå beskattning.

Som Loa Falkman: enligt en dom i kammarrätten har han undanhållit miljontals kronor under flera år.

Genom ett avancerat upplägg med olika transaktioner och utbetalningar till ett bolag på Isle of Man, kunde den folkkäre artisten och hans hustru plocka ut skattefria löner. Paret fick stora summor utbetalade och hyrbilar och kreditkort betalades från bolaget på Isle of Man.

3,9 miljoner i kvarskatt

Men upplägget blev i slutändan en mycket dyr affär. Paret Falkman dömdes tidigare i år att betala in totalt 3,9 miljoner i skatter.

”Genom att i sina självdeklarationer underlåta att redovisa relevant information för en riktig bedömning av de aktuella transaktionerna har Carl Johan Falkman lämnat oriktig uppgift. Det finns därför grund för påförande av skattetillägg”, konstaterade kammarrätten.

– Det här är långt över vad vi är utbildade till, vi är båda artister vi har arbetat hela våra liv och vi har ingen ekonomisk kunskap. Däremot har vi litat på personer omkring oss, säger Loa Falkmans fru Rosie.

Det var skatterådgivaren Frank Balbo som hjälpte paret Falkman med upplägget och skatteplaneringen. Han har haft ett 50-tal kunder som pumpat ut pengar till skatteparadis på ett liknande sätt.

– Jag kan inte svara på det här, för jag förstår faktiskt inte alla de här turerna, säger Rosie Falkman.

Oförstående eller ej, fredagen den 29 april i år tog familjen Falkman konsekvenserna och betalade in skatteskulderna på drygt 3,9 miljoner kronor.

Ulvaeus överklagade

En annan som fastnade i Skatteverkets utlandsgranskning är artisten och producenten Björn Ulvaeus. Han överklagade dock beslutet och slapp den påförda skatten efter en dom i Kammarrätten.

Några som haft mycket avancerade upplägg och åkt på rejäla skattesmällar är plastikkirurgerna Per Hedén och Jan Jernbäck. Båda arbetar på Akademikliniken i Stockholm och är kända från tv-serien ”Plastikkirurgerna”.

På fyra år har över 29 miljoner kronor skickats från Akademiklinken i Stockholm till ett engelskt bolag, och sedan vidare till ett bolag i Luxemburg. Slutligen har miljonvinsterna hamnat i skatteparadiset Bermuda.

Läkarna har påförts inkomster på 13,4 miljoner kronor var. De har överklagat beslutet, men i november fastställdes det genom ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen.

Misstänkta skattebrott

Flera av de fall som nu avslöjas av Skatteverket anmäls som misstänkta skattebrott till Ekobrottsmyndigheten.

Sverige har på senare år tecknat avtal med 34 skatteparadis om informationsutbyte. Det senaste gäller Cooköarna och började gälla den 1 november i år.

Därmed blir det svårare i framtiden att göra som paret Falkman och tusentals andra svenskar.

– Vi har helt andra möjligheter att utreda och få fram information i och med de nya avtalen, säger skatterevisor Göran Haglund.

Redovisar frivilligt

Samtidigt som allt fler avslöjas med sina hemliga upplägg har en stor del miljonärer frivilligt valt att redovisa sina dolda tillgångar.

– Då behöver de inte riskera en åtalsanmälan, säger Haglund.

Hittills i år har det kommit in 1 432 ansökningar, mer än tre gånger så många som under hela förra året.

Enligt Skatteverkets beräkningar uppskattas hemvändarna ge 1 miljard i extra skatteinkomster.

Men det gäller att skynda på: om Skatteverket har hunnit inleda en granskning så gäller inte straffriheten. Detta har nu lett till en anstormning av kunder till skatterådgivarna.

– Det kommer in otroliga mängder pengar. Jag kan inte säga hur många kunder jag har, men det är väldigt många, säger Cecilia Gunne, skatteexpert på Valbay International.

– Det de får göra är att be om att frivilligt få betala skatt för fem år tillbaka, så hämtar vi in alla underlag från den utländska banken och räknar ut hur mycket inkomster och förmögenhet det blir. Och så begär vi att de ska bli påförda den här skatten.

Vi fick bakläxa på skatten

Per Hedén, 60, och Jan Jernbeck, 55

Plastikkirurger på Akademiklinken i Stockholm.

 Båda har haft kapitalförsäkringar i skatteparadiset Bermuda med ägarintressen i Luxemburg och Stor­britannien. De har under taxeringsåren 2001–2004 undanhållit 13,4 miljoner kronor­ vardera till beskattning, enligt Skatteverket.

Carl Lundström, 51

Piratebay-finansiär, Rapperswil­, Schweiz.

 Skatteverket avslöjade att Carl Lundström gömt undan närmare 20 miljoner kronor i en stiftelse i Liechtenstein. Eftersom Lundström själv kunde disponera över stiftelsens pengar dömdes han att betala förmögenhetsskatt och straffskatt.

Niclas Fasth, 39

Golfproffs, Ascot, England.

 Tvistar med Skatteverket om 787 968 kronor i skatt. Fasth hävdar att han under 2001 bodde större delen av året i Monaco och därför inte ska skatta för sina prispengar, cirka 10 miljoner kronor.

Tomas Fischer, 70

Finansman, Saint Barthélemy, Västindien­.

 Har haft mångmiljontillgångar i Liechtenstein och Luxemburg som inte deklarerats. Ska enligt Skatteverket också skatta i Sverige – trots att han är skriven på den västindiska ön. Krävs på över 13 miljoner kronor i skatt. Fischer har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Tiotusentals svenskar har gömt pengar i skatteparadis. Över 40 miljarder kronor om året försvinner till konton i utlandet.

Nu dras snaran åt kring de svenska skatteflyktingarna.

Jakten efter de försvunna förmögenheterna har hittills lett till att 1 500 personer upptaxerats med sammanlagt 4,5 miljarder kronor.

Samtidigt står miljonärerna i kö för att frivilligt få anmäla sina rikedomar till Skatteverket – innan de blir avslöjade.

Publisert: