Fick pippi i cockpit

NYHETER

Vad gör en liten fågel som är trött i vingarna?

Försöker lifta med ett plan, kanske.

Men fripassageraren stökade till det rejält för Deltas flight till Atlanta.

1 av 2 | Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

Det var på förmiddagen dagen före nyårsafton som en fågel av okänd art bordade Deltaplanet som stod redo att flyga från Detroit till Atlanta.

I ett obevakat ögonblick flaxade den in i cockpit. Passagerarna som väntade på att gå ombord märkte ingenting – inte förrän kaptenen kom gående och började prata med markpersonalen.

– Han sa ”under mina 18 år i yrket är det första gången jag ser något liknande. Det är en fågel i cockpit”, berättar Shane Perry, en av passagerarna som stod tillräckligt nära för att höra samtalet, till Washington Post.

Lite roligt – först

Shane Perry tyckte – då – att det var lite roligt och fnittrade lika mycket som markpersonalen som kallade in förstärkning.

Medan passagerarna tog sina platser letade personal efter fågeln.

Shane Perry hade, liksom många andra av de drygt 100 passagerarna, ett väntande anslutningsflyg i Atlanta och när spaningarna efter pippin drog ut på tiden började det lustiga blir allt olustigare.

Först en timme senare beslutade sig personalen att fågeln måste ha ångrat sig och återvänt till gaten för den kunde omöjligen finns i den grundligt genomsökta cockpiten.

– Kaptenen sa att vi skulle lyfta ”men om jag hör något kvitter så vänder vi”. Jag tog det som ett skämt, säger Shane Perry.

”The bird is back”

Hur länge de hann vara i luften råder det delade meningar om.

För Brian Buonassissi, en ambulerande DJ från New York, kändes det som det hade gått en timme när han hörde kaptenens röst:

– Fågeln är tillbaka. Den flyger runt i cockpit.

Det är ingenting man önskar sig: En friflygande pippi som stjäl fokus från flygningen och när som helst kan störta bland reglagen.

”Av försiktighetsskäl beslutade kaptenen att återvända till Detroit för att undvika störningar under flygningen”, skriver Delta i ett pressmeddelande.

Strax efter lunchtid var planet tillbaka på brottsplatsen.

Släpptes fri

Shane Perry stannade i sitt säte och betraktade skådespelet med mängder av markpersonal som letade igenom cockpit – en gång till.

Andra skyndade sig ut ur planet för att försöka hitta något litet snabbare sätt att ta sig till Atlanta.

Och plötsligt hände det: En man kom ut ur cockpit ömt hållande en handduk där den lilla fågeln som tagit kommandot över en 55 ton tung flygmaskin, vilade.

Alla passagerare kom till slut till Atlanta och Shane Perry hann med sitt anslutande plan.

Delta meddelade att fågeln släppts fri men huruvida den också kom fram till Georgia vet väl ingen.

ARTIKELN HANDLAR OM