Högerextrem profil underhåller pensionärer i kommunal regi

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Han har föreläst om ämnen som ”De olika rasernas intelligenskvoter”, och ”Rasblandning, den viktigaste politiska frågan”.

Ändå anlitade Varbergs kommun den tidigare partiledaren för Nationaldemokraterna Nils-Erik Hennix som underhållning för pensionärer.

Kommunens förklaring är att de missat att googla mannen.

– Hade vi vetat det från början hade det inte varit aktuellt att rekrytera honom till frivilligverksamheten, säger Håkan Strömberg, socialchef i Varberg.

1 av 2
Herrmann Wolfenwald tidigare Nils-Erik Hennix.

Numera heter han Herrmann Wolfenwald men tidigare gick han under namnet Nils-Erik Hennix. Wolfenwald har ett långt förflutet i nationalistiska kretsar och mellan 2005 och 2007 var han partiledare för Nationaldemokraterna, en nationalistisk och högerextrem utbrytarfalang ur Sverigedemokraterna som lades ner 2014.

– Han har genom hela sin politiska karriär varit någon som farit runt i olika radikalnationalistiska grupperingar och varit verksam på olika sätt, skrivit för olika husorgan eller varit en tydlig företrädare, säger Christer Mattsson, som forskar om extremism på Göteborgs universitet.

Föreläst om hur man ska undvika rasblandning

Herrmann Wolfenwald/Nils-Erik Hennix har föreläst för nynazistiska Folkfronten och Nordiska Motståndsrörelsen. Föreläsningar som behandlat teman som "Vad är en arier?", "De olika rasernas intelligenskvoter" och ”Rasblandning, den viktigaste politiska frågan”. 2013 dömdes han för hets mot folkgrupp av hovrätten i Malmö.

– Jag vet inte vad han tänker eller står för idag. Men man kan konstatera att har man skrivit i de här sammanhangen så har man funnits i nazistiska kretsar. Det är tydligt att han har genomsyrats av rasistiska idéer och funnits i nazistiska forum, säger Christer Mattsson.

Pratar om Wien och musik

De senaste två åren har han också roat pensionärer på seniorboenden runt om i Varberg. Underhållningen består av ett en timme långt inslag med berättelser, musik och bilder om staden Wien och dess musik.

– Det är Varbergs kommun som får avgöra om de tycker det är lämpligt att en människa som har företrätt den typen av extremism är lämplig i andra sammanhang, säger Christer Mattsson som drar paralleller till uppmärksammade tillfällen då muslimska organisationer bjudit in imamer för att prata om teologi, samtidigt som de är kända för antisemitiska uttalanden.

– Om vi har synen att organisationer som använder skattemedel på olika sätt inte ska anlita föreläsare som är extremister måste vi fördöma det i samtliga fall och inte ha dubbla standarder.

Kommunen: ”Han har inte varit ärlig”

För Varbergs kommun är informationen om den högerextrema underhållaren ny. Socialchefen Håkan Strömberg menar att Hennix namnbyte gjort det svårt att upptäcka hans bakgrund.

– Självklart är det tveksamt med hans bakgrund. Vi hade inte hans gamla namn när han intervjuades för frivilligverksamheten. Men jag vill poängtera att underhållningen inte har bestått av någon typ av debatt eller åsiktsspridning, det har varit en musikstund med Wientema, säger Håkan Strömberg.

Googlar man på Herrmann Wolfenwald så kommer man till Wikipediasidan om Nils-Erik Hennix där informationen om hans bakgrund finns.

– Ja precis. Det har vi inte gjort. Vi gör ett rekryteringssamtal där vi går igenom vilket koncept personen vill erbjuda, sedan förmedlar vi den aktiviteten som bokningsbar. Hade vi vetat om det här från början hade han inte varit aktuell.

Kommer ni att vidta några åtgärder?

– Vi kommer att prata med honom om att han inte har varit ärlig. Jag uppfattar det som att det är något år sedan tillbaka i tiden som han har varit aktiv i de här frågorna, säger Håkan Strömberg.

”Har samma åsikter som när jag var partiledare”

Aftonbladet har sökt Wolfenwald/Hennix som trots att han senast i oktober höll i seniorunderhållning menar att han slutat både med det och med politiken. Han är kritisk till Håkan Strömbergs uttalande.

”Det är förvånande och skrattretande att socialchefen kräver att få reda på vilken partitillhörighet personer i Frivilligverksamheten har. Det är värre politiskt förtryck än det som var i DDR. Måste man ha socialdemokratisk partibok för att få underhålla gamla och sjuka?”, skriver Wolfenwald/Hennix i ett mejl och fortsätter:

”Om Aftonbladet, kommunen och det övrigt politiskt korrekta etablissemanget kräver att jag redovisar min politiska hållning så vill jag klart och tydligt deklarera att jag har samma politiska åsikter som tidigare då jag varit partiledare för Nationaldemokraterna, medlem i Svenskarnas Parti samt hållit föredrag där jag varnat för massinvandringen. Eftersom konsekvenserna av massinvandringen blivit värre än jag förutspådde så har jag nog blivit ännu mera radikal”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Varberg

Expo