Nyårsvideo från ”Rinkeby” sprids – är från Algeriet 2016

avViktor Adolfsson, Clara Öhrn

NYHETER

Dagarna efter nyårsafton har ett klipp som påstås vara från Rinkeby fått nästan 400 000 visningar på Facebook. Men klippet där personer skjuter fyrverkerier bland människor och byggnader är från Algeriet, skriver Metro.

– Det är oansvarigt att man lägger ut sådana här saker och ännu mer oansvarigt att man säger att det är från Rinkeby, säger Elvir Kazinic (S), ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, till Aftonbladet.

Foto: Skärmdump Youtube
Delar ur klippet som spridits.

”NYÅR I RINKEBY”.

Det är rubriken på ett klipp som på ett par dagar efter nyårsafton fått nästan 400 000 visningar på Facebook och delats över 2 000 gånger.

I videoklippet ses personer skjuta fyrverkerier på en gata, mitt bland byggnader och andra människor. Många i kommentarsfältet förfasas över det inträffade – men vad alla inte vet är att klippet inte är filmat i Stockholmsstadsdelen Rinkeby. Det är från Algeriet.

Enligt Metro har samma filmklipp laddats upp av flera användare på Youtube under 2016. Det rör sig om firandet av högtiden El Mouloud och flera liknande klipp visar samma händelse från andra synvinklar.

Lokalpolitikern: ”Det är oansvarigt”

Elvir Kazinic (S) är ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd. När han får informationen om filmen blir han besviken.

– Det är oansvarigt att man lägger ut sådana här saker och ännu mer oansvarigt att man säger att det är från Rinkeby. Det här har ingenting med oss att göra.

Han var själv i Rinkeby på nyårsafton och upplevde det som ganska lugnt. Kazinic tycker det är tråkigt att det sprids falsk information om stadsdelen bland dem som inte bor där.

– Vi har våra problem som vi ska bekämpa tillsammans men ibland känner man att det är lite överdriven information härifrån. Det finns många bra människor och bra grejer här i Rinkeby.

Sprider andra falska klipp

Facebooksidan som lagt upp klippet sprider dagligen olika skämt- och parodiinlägg, ofta virala klipp från nätet med tillhörande svensk text.

Kort efter ”Rinkeby-klippet” lade personen bakom sidan ut ett annat klipp. I texten påstods det att det var ungdomar i Husby som sköt fyrverkerier mot polisen på nyår – men det som visades var det mycket uppmärksammade klippet från Möllevångstorget i Malmö 2016.

Under nyårsnatten sköt dock maskerade ungdomar i Husby fyrverkerier mot polisen i samband med en utryckning till en balkongbrand. Enligt polisen ska ingen ha skadats fysiskt vid händelsen.

Så många skadas av fyrverkerier varje år 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM

Rinkeby

Facebook

Youtube