Släpade offren efter bilen – skrattar när de faller

Åklagaren: ”särskild hänsynslöshet och råhet”

NYHETER

Fyra män i 20-årsåldern kommer att åtalas för de uppmärksammade bilsläpningarna i Malmö i augusti, med rubriceringen grov misshandel.

– Jag har ansett att gärningsmännen genom sitt agerande visat särskild hänsynslöshet och råhet samt att  gärningarna varit livsfarliga, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

En av händelserna har filmats. När bilsläparnas offer faller till marken skrattar gänget i bilen.

Totalt är det nio personer, som vid olika tillfällen har blivit stoppade av en bil där en passagerare frågat om vägen. När de stannat och förklarat vägen har passageraren tackat och samtidigt tagit tag i målsäganden. Föraren har kört iväg och målsäganden har släpats i marken efter bilen. 

Conny Andersen, 28, släpades hundra meter efter Carl Gustafs väg i Malmö innan han föll till marken.

– Kroppen var i chocktillstånd, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Nu väcks åtal mot fyra personer födda 1998. Två av dem har medverkat vid samtliga brott och två har varit med vid vissa av bilsläpningarna. Föraren och personen som befunnit sig i passagerarsätet har erkänt brott, medan de två som suttit i baksätet nekar.

Åklagaren: ”Livsfarliga gärningar”

– Jag har rubricerat gärningarna som grov misshandel. Endast i ett fall har målsäganden fått allvarligare skador men jag har ansett att gärningsmännen genom sitt agerande visat särskild hänsynslöshet och råhet samt att gärningarna varit livsfarliga, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

I förhör har gärningsmännen sagt att de inte har velat skada någon och att de sett det hela som en rolig grej. Fordonet som har använts, en svart jeep, tillhör en förälder till en av de misstänkta. I den har en mobiltelefon hittats med meddelanden som skickats mellan de som nu ska åtalas.

En mobilfilm från en av bilmisshandlarna är en del av åklagarens bevisning. Där syns hur personen på passagerarsätet tar tag i det ovetande offrets hand samtidigt som bilen börjar köra.

Efter någon sekund faller offret och släpas med efter bilen. Personerna i bilen skrattar och filmen slutar när någon av dem säger: ”har du släppt?”

Försvararen: ”En idiotgrej”

Anders Elison försvarar en av de åtalade misstänkta männen. Han menar att hans klient är mycket ångerfull.

– Han är väldigt bekymrad över det här och inser hur tokigt allting blivit. Han har erkänt sin inblandning i det och försöker inte skylla ifrån sig ansvaret.

– Det var en idiotgrej som han inte kan förstå hur den kunde gå så fel. Han tänker mycket på det som hänt och ringer mig ofta, forsätter Elison.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö