Nya uppgifter om mordet på Zaida Catalán – kopplingar till säkerhetstjänsten

avJosefin Silverberg

NYHETER

Minst en person som hjälpte till att organisera resan, under vilken svenskan Zaida Catalán mördades, jobbade för säkerhetstjänsten i Kongo.

Det visar uppgifter i utredningen som Reuters och RFI tagit del av.

Mannen skickade minst sjutton sms till den lokala chefen för säkerhetstjänsten, ett av dem tolv timmar efter morden på Zaida Catalán och Michael Sharp.

Zaida Catalán.

Nya uppgifter från utredningen om mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán visar att minst en person som organiserade Catalán och hennes kollega Michael Sharps resa har kopplingar till den kongolesiska säkerhetstjänsten ANR.

Mannen, vid namn Jose Tshibuabua, hade kontakt med Tanga Sakrine, lokal chef för ANR, säkerhetstjänsten i Kongo, både före och efter mordet på FN-medarbetarna.

Skickade 17 sms

Radio France Internationale och Reuters har tagit del av uppgifterna som visar att Tshibuabua skickat minst sjutton sms till Sakrine mellan den 10 och 12 mars, trots att han i förhör upprepade gånger har sagt att han inte informerat ARN om att han haft kontakt med FN-medarbetarna.

Kalev Mutond, chef för ANR, har berättat att Tshibuabua tre gånger i förhör nekat till att haft kontakt med Catalán och Sharp.

Svenska åklagaren: ”Finns intressanta personer”

Den svenska åklagarkammaren bekräftade i oktober att de inte utesluter att personer nära knutna till regimen i Kongo-Kinshasa har koppling till morden.

– Jag kan inte gå in på vad det är som får mig att dra den slutsatsen. Det finns personer som är intressanta och som vi tittar närmre på, men jag vill inte uttala mig om vilka de är, sade kammaråklagare Sara Nilsson till Aftonbladet då.

Sveriges regering liksom Zaida Cataláns familj kräver att FN tillsätter en oberoende brottsutredning. Detta har hittills inte skett.

Jakten på sanningen – vem mördade Zaida Catalán? 00:52