Vändningen om Franken – uppmanas att stanna i senaten

NYHETER

Senator Al Franken meddelade sin avgång efter att flera kollegor i Demokraterna krävt det.

Men nu har de ändrat sig – och vill att han stannar.

– Jag har aldrig sett ett större hyckleri, säger senator Joe Manchin, som hela tiden stöttat Franken, till Politico.

1 av 2 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Minst fyra senatorer vill att Demokraternas Al Franken överväger att dra tillbaka sin avskedsansökan, skriver Politico. Två av dem tillhör den skara av demokratiska politiker som för två veckor sedan uppmanade honom att avgå. Nu är de ångerfulla över vad som beskrivs som ett förhastat beslut.

Senator Joe Manchin, demokrat från West Virginia, försökte få Al Franken att stanna och invänta utredningen i senatens etikutskott. Han anser att Minnesotasenatorn kördes över av sitt eget parti.

– Det de gjorde mot Al var avskyvärt, säger han till Politico.

Flera kvinnor har anklagat Al Franken för sexuella trakasserier. Efter att en sjunde kvinna trätt fram gick flera tongivande partikamrater samman i början av december och krävde hans avgång.

Franken svarade i ett tal den 7 december att han kommer att lämna sitt uppdrag under de kommande veckorna. Han specificerade inget datum.

Efterträdare utsedd

Minnesotas biträdande guvernör Tina Smith har utsetts till tillfällig ersättare fram till mellanårsvalet 2018.

Personer i Al Frankens närhet uppger för Politico att han inte har några planer på att ändra sitt beslut.

Joe Manchin kritiserar partikamraterna, som hjärtligt kramade om Franken efter avgångstalet, för att hyckla.

– Jag har aldrig sett ett större hyckleri riktas mot en människa – att kunna med att se hans tal och krama honom. Större hyckleri har jag aldrig sett. Det gör mig illamående, säger han.

Samtidigt betonar han att Franken bör avgå om anklagelserna visar sig stämma.

”Vi gick händelserna i förväg”

Flera demokrater är nu ångerfulla.

– Jag tycker att vi gick händelserna i förväg och agerade innan vi hade alla fakta på bordet, säger en senator, som vill vara anonym, till Politico.

Al Franken var inte särskilt ångerfull i avgångstalet. I stället passade han på att angripa både president Donald Trump och Roy Moore.

– Jag inser det ironiska i att jag lämnar samtidigt som en man, som på en inspelning har skrutit om sina sexuella trakasserier, sitter i Ovala rummet. Och att en man som anklagas för upprepade övergrepp på unga kvinnor kandiderar till senaten med sitt partis fulla stöd, sa han.

Fler uppger att de utsatts för sexuella kränkningar 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Al Franken

MeToo