Julen 2015

Varnar för snöfall - och blixthalka

Av: 

Staffan Dickson

Gustaf Tronarp

NYHETER

Besvärligt på vägarna inför stora trafikdagarna

Det väntar besvärligt väglag för många julfirare som vänder hemåt.

Under morgonen har flera trafikolyckor inträffat – och nu varnar SMHI för kraftigt snöfall i hela södra Sverige.

– Det är förrädiskt väglag, säger Thomas Agnevik på Östgötapolisen.

Stormen Staffan blåste förbi utan att göra något större väsen av sig. Men lagom till att julfirare runtom i landet sätter sig bakom ratten för att köra hemåt utfärdas nya vädervarningar.

Under annandagen vänder det mycket milda vintervädret och det väntas bli kallare i så gott som hela landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i hela Götaland samt Värmlands län, Örebro län, Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagskusten. Under senare delen av lördagen och början av söndagen kan det lokalt komma uppemot 15 centimeter.

Mest intensiva trafikdagen

Det kan göra att ett redan svårt trafikläge blir ännu mer besvärligt. Söndagen väntas dessutom bli julens mest intensiva trafikdag.

– Vi räknar med att antalet fordon kommer att bli störst i morgon, men en hel del folk kommer säkert att röra sig hemåt redan under dagen, säger Björn Engblom, vakthavande befäl på polisen i Västra Götaland.

I stora delar av Götaland och Svealand kommer temperaturen att variera mellan nollan och några minusgrader. Det gör att våta vägbanor kan frysa till och bli hala.

– Det är förrädiskt väglag. Det kan nog se ut som att vägen är blöt, men i själva verket har det fryst till och blivit halt på många ställen, säger Thomas Agnevik, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Flera till sjukhus

Under annandagen har flera trafikolyckor inträffat. Rapporter om avåkningar har bland annat kommit från Norrköping, Valdemarsvik, Mjölby, Gävle, Skara och Uddevalla.

– Hittills har vi haft fem trafikolyckor i dag, och fyra av dem är halkrelaterade. Det är mycket halt i de norra delarna av länet. Det gäller att anpassa hastigheten, sänka farten och vara extra uppmärksam om man ska ut och köra, säger Thomas Agnevik.

Vid åtminstone en av olyckorna i Östergötland har personer skadats så illa att de fått föras till sjukhus.

– Det var en avåkning på E4 nära Kolmården där två personer transporterades till sjukhus med ambulans. Hur allvarliga skadorna var vet jag dock inte, säger Thomas Agnevik.

ANNONS

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ däck tryggt och enkelt hos Dackonline!

Extern länk från Däckonline SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Julen 2015

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2015

SMHI

Trafik

Trafikverket

Väder

Jul