KD-upproret som kan leda till nyval

avPär Karlsson, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsvetaren: "Det är ett ordentligt orosmoln"

1 av 7

Motståndet inom KD mot Decemberöverenskommelsen växer snabbt.

Sara Skyttedal leder upproret som i förlängningen kan betyda nyval.

På fredag ska partiet rösta om ett utträde ur DÖ.

– Jag har champagnen på kylning, säger Skyttedal.

Till helgen håller Kristdemokraterna riksting i Västerås.

Partiets gräsrötter har lagt fram flera motioner om att KD ska lämna Decemberöverenskommelsen, och inför fredagens omröstning vädrar DÖ-motståndarna morgonluft.

Enligt Dagens industri har partidistrikten i Dalarna, Kalmar, Kronoberg, Sörmland och Jämtland bestämt sig för att rösta för ett utträde. Flera andra distrikt har ännu inte bestämt sig.

Saknas 60 röster för utträde

Östersundspostens ledarsida uppger, med hänvisning till källor inom KD:s kärna, att 78 ombud av 274 redan bestämt sig för att rösta för ett utträde.

Det innebär att det saknas 60 röster för en seger för DÖ-motståndarna – vilket troligen skulle innebära att överenskommelsen fallet, mindre än ett år efter att den aviserades i december förra året.

”DÖ alternativet till kaos”

Ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal är en av dem som förespråkar ett utträde.

– Med Decemberöverenskommelsen så minskar förtroendet för de etablerade partierna. Alliansens stöd i opinionsmätningarna blir allt lägre, mitt parti riskerar att åka ur riksdagen och Sverigedemokraterna ser ut att kunna bli största partiet efter nästa val. Tangentens riktning är helt ohållbar, säger hon till Aftonbladet.

På onsdagskvällen debatterade Skyttedal med Andreas Carlson, ledamot i KD:s partistyrelse, i SVT:s "Aktuellt".

Carlson är en av dem som vill att KD stannar kvar i överenskommelsen.

– Jag förstår den oro som många i vårt parti känner, men det är det minst dåliga alternativet för att vi inte ska försätta Sverige i ett kaos likt det vi såg förra året, sa han i "Aktuellt".

Björklund: ”Då blir det nyval”

Det håller Folkpartiledaren Jan Björklund med om.

– Det är alliansen som helhet som har träffat överenskommelsen, så om någon hoppar av fungerar det inte. Men ombuden som funderar på att rösta ned överenskommelsen måste förstå att man går mot ett nyval kanske redan före jul, sa han till DI under dagen.

Hans pressekreterare Elin Boberg bekräftar FP:s ståndpunkt för Aftonbladet.

– Det Jan Björklund sagt är att Alliansen gick in i överenskommelsen tillsammans, som fyra eniga partier. Om något parti kliver av innebär det alltså att Decemberöverenskommelsen faller och att det i förlängningen blir nyval, säger hans pressekreterare Elin Boberg till Aftonbladet.

Skyttedal segerviss

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att KD till slut kommer att bestämma sig för att vara kvar i DÖ.

– Min gissning är att motståndet inte är tillräckligt starkt för att det ska leda till ett utträde. Men det är ett ordentligt orosmoln för partistyrelsen och Ebba Busch Thor, säger han.

Sara Skyttedal är dock segerviss. I går lade hon ut en bild på en flaska champagne på Instagram med bildtexten "Hejdå decemberöverenskommelsen!".

Den tar hon med sig på fredag.

– Jag har lagt champagnen på kylning. Jag hoppas att jag kan få njuta lite av den på fredag kväll.

Publicerad: