Uselt resultat för Volvo i avgastest

Publicerad 2015-10-02

Volkswagens konkurrerande bilhandlare i Sverige märker inte att intresset för diesel avtar – trots den tyska biljättens fusk. ”De senaste åren har vi sålt 90 procent dieselbilar. Volvo, med nya motorn med 180 hästkrafter kommer fortsätta att sälja även efter det som hänt med Volkswagen, säger Glenn Engelbrektsson, försäljningschef på Stendahls Bil”.

En Volvobil med dieselmotor fick sämsta möjliga resultat i ett stort tyskt avgastest, skriver DN.

Bilen släppte i ett test ut 15 gånger högre nivå av kväveoxider än vad den får.

Det är ICCT, samma organisation som drog i gång undersökningen av Volkswagens dieslar, som ligger bakom testet vars resultat presenterades i en rapport i september. 32 dieselbilar från tio olika tillverkare testades och från Volvo var det en S60 med en dieselmotor som kallas D4, enligt DN.

I ett av momenten, som innehöll höga hastigheter och tomgångskörning, gick det extra dåligt för Volvon. Den släppte ut 1 167 gram kväveoxider per kilometer, nästan 15 gånger mer än gällande krav. Det var sämst av alla testade bilar.

– Det stämmer. Vår enda slutsats är att det var något fel på motorstyrningssystemet, säger Stefan Elfström, presschef på Volvo Cars i Göteborg, till DN.