Valet i Danmark

Hätskt i debatterna inför valet i Danmark

Av: 

Erik Melin

NYHETER

I dag går danskarna till val och utgången är mycket oviss.

Statsministernkandidaterna drabbade i går samman två gånger om.

– De gick gång på gång i klinch med varandra, säger den politiske redaktören Christine Cordsen i Jyllands-Posten.

Vilket block som samlar mest stöd och vem av Socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt och Venstres Lars Løkke Rasmussen som är Danmarks statsminister på andra sidan dagens val är mycket ovisst.

De senaste veckorna har opinionsundersökningarna duggat mer än tätt och i de allra flesta har den av Løkke ledda högeroppositionen noteras för en knapp ledning. Men avståndet till Vänsterblocket, lett av statsminister Thorning-Schmidt, är bara omkring en procentenhet.

I går möttes de två statsministerkandidaterna två gånger om i dansk tv. Först duellerade de två i public service-bolaget DR:s regi.

I danska medier beskrivs sammandrabbningen som skarp där Thorning-Schmidt och Løkke båda anklagade motståndaren för lögner och för att feltolka statistik.

’Svag på reaktioner’

Tidningen Ekstrabladet utnämner den sittande statministern till vinnare eftersom hon inte avbröt Løkke, vilket han gjorde när hon talade. Man skriver dock att hennes insats skamfilades något när hon anklagade Løkke för att med sin politik bjuda in 600 miljoner utlänningar till Danmark. ”Alla vet att det inte är så och det skadade hennes i övrigt skarpa poänger”, skriver Ekstrabladet.

Berlingske Tidende menar å sin sida att Løkke gick vinnande ur duellen eftersom han höll sig mer konkret än Thorning-Schmidt. Den senare tycker tidningen var duktig på att förklara vad regering gjort de sista åren, men svag när hon behövde reagera på Løkke – till exempel när han överlämnade ett brev till henne och hon blev mer tafatt, skriver BT.

”Gick i klinch”

Senare på kvällen möttes partiledarna från de nio partierna i folketinget, samt från Kristendemokraterne som kan komma in i detta val, i en direktsänd debatt i danska TV2. De två statsministerkandidaterna kom allt som oftast att hamna i fokus.

– Även om de andra partiledarna var närvarande så blev det tydligt att det var kring de två kandidaterna som allting kretsade. De gick gång på gång i klinch med varandra, säger Christine Cordsen, redaktör för Jyllands-Postens politiska redaktion.

Cordsen säger också att både Thorning-Schmidt och Løkke framförallt aktade sig för att begå något ödesdigert fel, vilket de båda lyckades med.

Experterna i TV2:s studio konstaterade att de båda huvudpersonerna presterade på topp gav dem fyra av fem stjärnor. Løkke beskrivs som ”elegant” medan Thorning-Schmidt ”aldrig presterat bättre”.

I debatten gick också flera partiledare över golvet för att ge erbjudanden och försöka ta i hand. Men ingen tog emot de utsträckta händerna.

Ett mandat skiljer

Det mycket jämna opinionsläget gör att det inför valet bara skiljer ett mandat i folketinget, om siffrorna också skulle bli resultat i dag. Lars Løkke Rasmussen och Venstre verkar kunna samla 88 mandat tillsammans med de andra borgerliga partierna. Statminister Helle Thorning-Schmidt å sin sida ser ut att få ihop 87 mandat tillsammans med partierna på vänstersidan, visar undersökning som Voxmeter gjort för den danska nyhetsbyrån Ritzau, skriver TT.

Med många osäkra väljare som säger att de ska bestämma sig först vid valurnorna i dag så lär det blir en rysare hela vägen in på målsnöret.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Danmark

Lars Løkke Rasmussen

Danmark

Helle Thorning-Schmidt