Nu bildar länderna pakt mot terrorn

1 av 2 | Foto: AP
Islamiska staten, IS, sprider skräck i Irak och Syrien.

avIsabelle Nordström

NYHETER

Nu ska USA och Turkiet samarbeta i kampen mot terrorgruppen IS.

Enligt bekräftade uppgifter kommer Turkiet att tillåta amerikanska stridsflyg att lyfta från turkisk mark.

Beskedet kommer efter att flera blodiga dåd i landets sydöstra delar.

Oroligheterna i sydöstra Turkiet fortsätter. På torsdagen sköts en turkisk polis ihjäl i Diyarbakir och ytterligare en polis skadades efter attacker, skriver TT.

För några dagar sen dödades ytterligare två poliser i Ceylanpinar, alldeles nära syriska gränsen.

Dådet i Ceylanpinar har PKK tagit på sig. Den militanta kurdiska gruppen hävdar att det var en hämnd för terrordådet i Suruç i måndags, då 32 människor miste livet. Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet i Suruç och enligt uppgifter utfördes attacken av en 18-årig kvinna.

Bildar pakt

På torsdagskvällen, svensk tid, kom beskedet att länderna ska samarbeta i kampen mot IS. Enligt uppgifter till The Wall Street Journal kommer Turkiet att tillåta USA lyfta sina stridsflygplan från flygbasen Incirlik. Ländernas presidenter, Barack Obama och Tayyip Erdogan, har diskuterat saken över telefon på onsdagen.

Amerikanska försvarskällor ska ha bekräftat samarbetet.

Vita huset har däremot avböjt att bekräfta, men säger att ländernas presidenter kommer överens om att ”fördjupa sitt samarbete” i kampen mot IS, skriver AP.

Turkiska myndigheter har ännu integjort ett uttalande. Att ingå i en USA-ledd koalition är känsligt för Turkiet och har diskuterats under en längre tid, enligt AP.

Basen ligger några mil från syriska gränsen. Samarbetet gäller kriget mot IS i Turkiets grannländer Syrien och Irak, där terrorgruppen IS kontrollerar flera områden. USA får skicka både bemannade och obemannade plan, enligt The Wall Street Journal.

Inledde offensiv

Under torsdagen inledde turkisk militär en mindre offensiv mot flera av IS fästen i norra Syrien, enligt TT. Den startades efter att en turkisk militär skadats i en skottlossning. Enligt den turkiska militären ska en IS-krigare ha dödats och tre fordon förstörts.

ARTIKELN HANDLAR OM