Rymden

Nasa: Ny jordliknande planet har hittats

Av: 

Per Kudo

NYHETER

Den kretsar kring en stjärna 1 400 ljusår från jorden. Ett år på planeten är 385 dagar långt. Förhållandena är väldigt lika vår egen planets. Nu spekuleras det om den kan innehålla liv.

Nasa presenterar nu planeten Kepler-452-b.

Keplerteleskopet sköts upp 2009 och undersöker en stor mängd stjärnor. Ett av målen är att leta efter jordliknande planeter, det vill säga planeter som är ungefär lika stora som jorden och som potentiellt kan innehålla liv.

Nasa meddelade i dag teleskopets senaste fynd: planeten Kepler-452-b.

Planeten kretsar kring en stjärna som befinner sig 1 400 ljusår från jorden. Ett år på planeten – det vill säga tiden det tar att kretsa kring sin stjärna – är 385 dagar.

"Kepler-452-b är den första planeten som är ungefär lika stor som jorden som befinner sig inom den beboeliga zonen av en stjärna som påminner om solen", skriver Nasa på sin hemsida.

"Jordens större, äldre kusin" kallar organisationen planeten.

– Den här spännande upptäckten för oss ett steg närmare att upptäcka en jord 2.0", säger John Grunsfeld, forskningschef på Nasa.

Kan innehålla liv

Stjärnan som planeten kretsar kring är sex miljarder år gammal – 1,5 miljarder år äldre än vår egen sol.

– Det innebär goda möjligheter för att liv ska ha uppstått om alla de nödvändiga förhållandena finns på den här planeten, säger Jon Jenkins, som ledde forskarteamet som upptäckte Kepler-452-b.

Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, säger dock att vi inte ska låta fantasin skena.

– Alla organismer vi känner till behöver vatten för att existera. Och Keplerteleskopet kan inte avgöra om en planet har vatten eller inte. Vi vet heller inte om den har en atmosfär som kan behålla vattenångan, säger han.

En annan viktig skillnad jämfört med jorden är att Nasas nyupptäckta planet kretsar längre bort från sin stjärna än vad jorden gör.

– Den här upptäckten är ändå viktig och kan hjälpa oss att förstå jordens plats i universum, säger Eric Stempels.

Har gjort flera upptäckter

Genom Keplerteleskopet har Nasa lyckats upptäcka över 1 000 exoplaneter, det vill säga planeter utanför vårt eget solsystem, enligt Wikipedia. Av dessa bedöms bara ett fåtal vara potentiellt beboeliga.

Kepler-186-f, som presenterades av Nasa förra året, har varit en av de hetaste kandidaterna. Planeten befinner sig knappt 500 ljusår från jorden och har ungefär samma storlek som vår egen planet. Kepler-186-f befinner sig dessutom inom den beboeliga zonen, det vill säga inom ett avstånd från en stjärna som innebär att planeten varken är för kall eller för varm för liv.

Eric Stempels tror att det nya fyndet nu kommer att ta bli den nya favotikandidaten till en planet med liv.

– Det här blir nog den nya favoriten ett bra tag till, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Nasa: På de här planeterna kan det finnas liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Rymden

Nasa

Uppsala universitet