SMHI varnar för helgens oväder

1 av 3

avAnton Kasurinen

NYHETER

SMHI har gått ut med flera klass 1-varningar inför helgens oväder. Lördagen blir riktigt regnig och ruskig, framför allt i södra Sverige. I Kalmar kommer stora mängder regn på kort tid.

– Den här sortens väder brukar vi ha i oktober, säger meteorologen Martin Hedberg.

Tipsa | Aftonbladet

Helgen bjuder på skyfall och kalla vindar i hela Sverige. Nu varnar SMHI för det tuffa vädret.

Klass 1-varningar har utfärdats i Värmland län, Dalsland, Västra Götalands län, Kalmar län, Kronobergs län och Blekinge län. Ovädret drar in under lördag förmiddag. Det väntas stora regnmängder - 20 till 40 millimeter.

Regn hela dagen

– I Dalsland och Värmland kan regnet hålla i sig rätt så länge, det släpper antagligen inte förrän mitt på dagen på söndag, säger Mattias Burti, meteorolog på SMHI.

I Kalmar län och Kronobergs län väntas det komma mycket regn på kort tid. Det blir 20-40 millimeter från lördag förmiddag till lördag kväll. Det handlar om ett djupt lågtryck som kommer söderifrån och sedan rör sig rakt norrut över Sverige. Under söndagen blir det regn överallt i hela Sverige.

– Det ska nog fungera, men det kan bli besvärligt. När det kommer mycket regn på kort tid, i kombination med att det blåser en del, kan det innebära att det blir en del problem för allmänna kommunikationer, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

"Hoppas allmänheten är förvarnad"

Längs med Östersjökusten från Skåne upp till Stockholm blir det kulingvindar ost eller ost-sydost, vilket fått SMHI att utfärda en klass 1-varning även där.

Det blir riktigt ruggigt väder, helt enkelt.

– Jag hoppas att allmänheten är förvarnad nu. Det här är en tid på året då folk är ute mer i småbåtar och ute i sommarstugor och kanske är lite mer utsatta än normalt. Det kan bli rätt så besvärligt i jämförelse med en storm på hösten då de flesta är hemma, säger Martin Hedberg.

Det här är en ovanlig sommar, menar Martin Hedberg.

– Den här sortens väder är vanligt i oktober, men att det kommer så här i juli, det är annorlunda.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder