Terrorhotet mot Sverige

Misstänkte terroristen gripen – detta har hänt

Av: 

Johan Furusjö

NYHETER

Den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid, som jagats av polis och säkerhetspolis, greps i går kväll i Boliden.

Förberedelserna misstänks ha ägt rum i Stockholm.

Här är en sammanfattning av vad vi vet i nuläget.

Mutar Muthanna Majid greps i går i Boliden.
Mutar Muthanna Majid greps i går i Boliden.

Mutar Muthanna Majid ska ha lämnat asylboendet han bodde på i Boliden tidigt i går eftermiddag för att hjälpa en vän på vårdcentralen. Vid 21-tiden greps han av polis på okänd plats och fördes till Polishuset i Skellefteå, där han tillbringat natten.

– Strax före klockan 23 anhöll åklagaren den misstänkte efter ett första förhör. Nu pågår fler utredningsåtgärder, men jag kan inte berätta exakt vilka, säger Sipra Franzén, presschef på Säpo.

Majid är skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Tidigare på kvällen gjordes fler tillslag. Vid 17.30-tiden greps fyra personer utanför en pizzeria. Alla släpptes dock snabbt.

Vid 18-tiden slog polis till mot asylboendet. Flera personer greps i lägenheten där Majid bor. I nuläget är det oklart hur många som greps, hur många som fortfarande är frihetsberövade och var de i så fall befinner sig. Ingen mer än Majid har dock anhållits, uppgav Åklagarmyndigheten vid lunchtid på fredagen.

I handlingar som kom in till Stockholms tingsrätt på fredagen står att förundersökningen gäller ”förberedelse till terroristbrott i Stockholm”. Det tolkades som att planen var att en attack skulle utföras i Stockholm. Senare under dagen uppgav Åklagarmyndighetens informationsdirektör att formuleringen i stället innebär att själva förberedelsebrottet misstänks ha ägt rum i huvudstaden.

Majid har varit i Sverige i minst två månader, enligt Migrationsverket i Skellefteå som uppger att mannen finns i myndighetens register över personer som sökt uppehållstillstånd.

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på samma nivå och bedöms fortfarande vara ”hög”. Enligt inrikesminister Anders Ygeman beror det på att höjningen gjordes av mer än en orsak.

Säpo jagar fler terrorister, bekräftar försvarsminister Peter Hultqvist för Expressen.

Aftonbladet talade i går och i natt med några av männen som greps vid tillslagen men senare släpptes.

Fotnot: Det förekommer olika stavningar av den anhållne mannens namn. Mutar Muthanna Majid var den stavning som först släpptes, men enligt framställan om offentlig försvarare som lämnades in till Stockholms tingsrätt vid lunch i dag heter mannen Moder Mothama Magid och är 22 år gammal.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorhotet mot Sverige