”Han skulle hjälpa en vän – sen kom han inte tillbaka”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Grannen berättar om dramatiken i Boliden för Aftonbladet

1 av 15

BOLIDEN/STOCKHOLM. Den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid ska ha lämnat asylboendet i Boliden tidigt i går eftermiddag för att hjälpa en vän på vårdcentralen – senare greps han.

Aftonbladet har pratat med flera andra personer som också greps under insatsen, men som släppts.

– De frågade vad jag tyckte om bombningarna i Paris, säger en av dem om polisförhöret.

Enligt en person som Aftonbladet pratat med, och som känner den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid, ska Majid ha bott på ett asylboende i Boliden i Skellefteå kommun i ungefär två månader.

De uppgifterna har dock inte bekräftats av Säpo.

Det sista grannarna vet är att Mutar Muthanna Majid gick till vårdcentralen vid 14-tiden på torsdagen för att agera tolk åt sin vän och rumskamrat Hussein som varit sjuk. Sedan kom han inte tillbaka.

Samma eftermiddags greps Majid i Boliden.

”De satte handbojor på mig”

Vid 18-tiden slog sedan polisen till mot asylboendet.

En av Mutar Muthanna Majids grannar satt i lägenheten mitt emot Majids när polisen anlände till platsen.

De ska till en början ha gått in i en angränsande lägenhet för att efter ett litet tag gå upp till loftgången där lägenheten som Majid uppges ha bott i ligger.

Enligt vittnet ska det ha varit 20-25 poliser på gården och sex eller sju utanför Majids dörr.

– De gick in och skrek ”polis, polis – rör er inte”, säger vittnet.

Släpptes efter några timmar

En man som befann sig i lägenheten blev nedtryckt på marken av en polisman i entrén till bostaden.

– De satte handbojor på mig och tog in mig i lägenheten igen, sa mannen till Aftonbladet i natt efter att han släppts.

Efter 10-15 minuter fördes han ut från lägenheten, omringad av flera poliser, och kördes till polisstationen i Skellefteå där han blev förhörd.

Polisen frågade honom vad han tyckte om bombningarna i Paris och vad han tyckte om Daesh (annan benämning på IS, reds.anm). Han blev också detaljerat utfrågad om Mutar Muthanna Majid, var han kommer ifrån, med vilka han har umgåtts och om hans familjeförhållanden.

Efter fyra timmar ska han ha släppts.

Ett flertal personer greps under gårdagens polisinsats i Boliden. Vid 17.30-tiden greps fyra personer utanför en pizzeria, alla släpptes dock snabbt.

Aftonbladet har pratat med en av dem. Han berättar vad som hände på polisstationen.

– De klädde av mig, det första de gjorde. Jag fick gå till arresten i kalsonger och en t-shirt. Fick sitta i arresten i tre timmar. Sa att jag måste ringa min fru och mina barn. ”Du får inte”, sa poliserna. Min fru försökte ringa under tiden men jag kunde inte svara, säger mannen.

”Frågade var jag kommer i från”

Efter tre timmar togs han till ett förhörsrum.

– De frågade var jag varit. Jag berättade att jag varit på loppmarknad och köpt kläder, och greps när vi passerade pizzerian. Vi har inte råd att köpa pizza. De frågade var jag kommer i från, jag svarade Damaskus och berättade att jag bott i Turkiet. Att jag flydde över havet med båt, att det varit en dröm att komma till Sverige. De frågade: ”Är du sunni, shia eller kristen?”. Vi är en blandad familj, men jag är sunni, svarade jag, säger mannen.

Skäligen misstänkt

Mutar Muthanna Majid anhölls sent i går kväll efter förhör. Han är skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott, den lägre misstankegraden. Det är i nuläget oklart om någon av de andra person som greps i går kväll är brottsmisstänkta.

I dag fortsätter förhören med både Majid och andra.

– Då är det polisens utredningspersonal som står för mycket av arbetet, och så finns Säpo med också, säger rikspolischefen Dan Eliasson till TT.

Han uppger att allmänheten även i dag kommer att märka av en stor polisnärvaro runt om i landet, framför allt på offentliga platser, som en säkerhetsåtgärd innan den terrormisstänktes planer klarnar.

– Sedan får vi se vad förhör och information ger, om det finns anledning att tagga ner nivåer något längre fram. Men det är för tidigt att säga nu. Men personligen känner jag en stor lättnad över att vi har hittat den här personen. Det betyder mycket för tryggheten i Sverige, säger Eliasson till nyhetsbyrån.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

Publicerad: