Fridolin: ”Sverige allt mer danskt”

Gustav Fridolin oroad

TALAR I DAG MP:s språkrör Gustav Fridolin står på scenen i Visby - och gör jämförelser med grannlandet Danmark.
TALAR I DAG MP:s språkrör Gustav Fridolin står på scenen i Visby - och gör jämförelser med grannlandet Danmark.

Gustav Fridolin (MP) lägger de politiska attackerna på hyllan.

Och oroar sig samtidigt över att Sverige håller på att bli mer danskt.

- Jag ser många politiker som pratar mer om vad som är fel med andra än vad de själva vill göra, säger han.

Förra året gick MP:s språkrör Åsa Romson till attack mot ”vita heterosexuella män” i sitt uppmärksammade tal i Almedalsparken i Visby. När det i år är Gustav Fridolins tur att kliva upp på scenen blir tonläget ett helt annat. I en intervju med Aftonbladet inför talet säger utbildningsministern att han är orolig över utvecklingen av den svenska debatten.

Även Romson har varit inne på samma spår tidigare i år.

”Göra sitt bästa”

- Vi är på väg mot att bli mer som Danmark i det avseendet, med en väldig polarisering och politiker som pratar mer om vad som är fel med andra än vad de själva vill göra. Har man den oron och har mitt uppdrag får man väl börja med att försöka göra sitt bästa själv för att vara något annat, säger Fridolin.

I sitt tal i måndags var även statsminister Stefan Löfven (S) sparsam med att attackera sina politiska motståndare. Enligt vad Aftonbladet erfar kämpar samtidigt Moderaterna för att få upp konfliktnivån, framför allt i jobbfrågan.

Fridolin säger att han inte tänker nämna något annat parti eller någon politiker i negativa ordalag i kvällens tal. Han säger samtidigt att det är tydligt att polariseringen ökat i Sverige.

- När jag engagerade mig i politik var det i ett läge där man räknade in nästan alla partier som att de låg mellan Socialdemokraterna och Moderaterna på den politiska skalan. Vi börjar kännas oss ganska ensamma i någon slags position som inte är blockbunden på det sättet.

Dansk inspiration

Men samtidigt som Fridolin oroar sig över att Sverige börjar bli mer danskt hittar han också inspirationen i samma land. I det danska valet nyligen kom det gröna nykomlingspartiet Alternativet in i Folketinget.

- De svarade på en längtan efter ett parti som i stället för att söka konflikt sa vad de själva ville göra. De vågade inta positioner som är obekväma i den danska debatten.

Alternativet argumenterade bland annat för att Danmark borde ta emot lika många flyktingar som Sverige.

- Det har ingen sagt i Danmark på länge. Och de gjorde det utan att ta konflikt med någon annan. Det har vi lärt oss av, säger Fridolin.

Publisert: