Veteraner hjälpte 33-åring bli kvitt skuld hos Kronofogden: "Nu kan livet äntligen börja om"

Uppdaterad 2016-07-07 | Publicerad 2015-07-02

Som 27-åring stred han som svensk soldat i Afghanistan. När han kom hem igen var återanpassningen svår och tillsist hamnade han hos Kronofogden. Nu har 33-åringen blivit skuldfri – tack vare insamling på Facebook.

John, som egentligen heter något annat, är 33 år och bor i södra Sverige. För fem år sedan gjorde han utlandstjänst som soldat i Afghanistan. När han kom tillbaka till Sverige var återanpassningen svårare än han trott.

– När man kommer hem så tvingas man börja om helt och hållet, starta på ny kula. Och det tar tid, säger han till Aftonbladet.

Skulderna började hopa sig och tillsist hamnade han hos Kronofogden med en skuld på 47 000 kronor – oförmögen att betala tillbaka.

– Det mesta räckte bara till att betala ränta på skulden.

Veteranerna ställde upp direkt

Då tog han kontakt med föreningen Veteranstöd Rapid Reaction VRR och bad om hjälp.

– Jag har följt dem lite på Facebook och sett att de hjälpt andra. Så då kändes det lättare att fråga.

På bara sju timmar hade han 47 000 kronor på kontot.

– Det är en stor lättnad, en fantastisk känsla att få pengarna, säger han och fortsätter:

– Nu ska jag börja om med livet. De har gett mig möjligheten att i framtiden kunna ta ett banklån och kanske kunna köpa ett hus. Jag har fått en ny chans och den ska jag ta. Det är helt otroligt och få förunnat.

"Fick nästan panikångest varje vardag"

Martin Bauhn är initiativtagare till VRR och tog sig direkt an Johns fall, som fick ärendenamnet VRR95. Han skrev ett inlägg om det och pengarna började snabbt trilla in.

Det är inte första gången som gruppen hjälper veteraner i ekonomisk kris. Aftonbladet har tidigare skrivit om när gruppen på bara fyra timmar samlade in 85 000 kronor till en före detta soldat.

– Det finns ingen annan grupp i Sverige som ställer upp på samma sätt som den här gruppen gör. Det här snabba engagemanget, helt ideellt. Det är enormt stort, säger John.

Martin Bauhn instämmer.

– Vi har ett oerhört starkt band veteraner emellan, man är van från tjänsten utomlands att hjälpa varandra för att klara uppgiften. Många saknar nog den sammanhållningen och VRR ger kanske en chans att uppleva den igen, säger han till Aftonbladet.

Innan en hjälpansökan läggs ut i gruppen görs en hel del kontroller för att intyga att personen ifråga verkligen är i behov av hjälp.

– Vi är ingen myndighet, men det finns sätt, säger Martin.

Alla personer som får hjälp anonymiseras. Enligt Martin av anledningen att många skäms för att behöva be om hjälp.

"Försvarsmakten borde göra mer"

John tror att anledningen till att många veteraner hamnar i ekonomisk knipa beror på svårigheten att komma tillbaka in i samhället efter utlandstjänst.

– Jag har själv varit i strid. Och det är en väldig omställning att komma hem igen.

– Många har inget jobb att komma hem till, vilket är ett stort problem. När man kommer hem så tvingas man börja om helt och hållet, starta på ny kula. Och det tar tid. Det tar tid med A-kassa etcetera.

Han önskar att Försvarsmakten gjorde mer.

– De borde se till att fånga upp människor innan de kommer hem, så att återanpassningen börjar tidigare. Eller att anställningen fortsätter några månader efter att man kommit hem.

Nu hoppas han kunna komma igång med sitt liv igen efter att äntligen fått möjligheten att bli kvitt skulden från Kronofogden.

– Jag kan bara framföra mitt absolut största tack. Tack för allt det stöd jag fått, det känns helt enormt.

ANNONS