Nasas upptäckt kan lösa "warp drive"

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: NASA
Bild 1 visar hur en warpbubbla kan uppstå. Bubblan fungerar genom att krympa rumtiden framför sig och expandera den bakom sig. Det får bubblan att röra sig (som en surfare på havet) i ljusets hastighet samtidigt som skeppet står stilla inuti. Då skulle, enligt Alcubierres teori, skeppet inte förstöras. Teorin har aldrig bevisats vara genomförbar, men det kan förändras om Nasas upptäckt visar sig vara korrekt.
Men det finns fortfarande stora frågetecken, bland annat hur warpbubblan ska hålla sin form när den uppnår ljusets hastighet.

NYHETER

Nasa påstås ha upptäckt vad som kan vara de första stapplande stegen mot att kunna färdas snabbare än ljusets hastighet.

Eller som Star Trek-fans säger, ”warp drive".

Nyheten, som blivit ett hett diskussionsämne i amerikanska medier, avslöjades på ett nätforum efter att Nasa-ingenjörer diskuterat upptäckten.

Nasa arbetar för tillfället med att utveckla en variant av raketmotorn Emdrive, som drivs av mikrovågsteknologi. Under arbetet uppges forskare ha lyckats få energistrålar att röra sig snabbare än ljusets hastighet, av misstag.

När forskarna sköt energistrålar genom motorns resonanskammare såg de att vissa strålar färdades snabbare än ljusets hastighet.

En Emdrive och liknande motorer fungerar genom att via en magnetron vid hög effekt generera mikrovågor som skapar drivkraft. Den har inga rörliga delar och kan revolutionera hur farkoster skjuts upp och ut i rymden.

Diskuterar "warp drive"

Enligt amerikanska The Inquisitr ska Nasa-ingenjörer ha diskuterat upptäckten på ett forum specialiserat för rymdflygningsexperter och personer som är väldigt intresserade av rymdflygning. Efter att media snappade upp upptäckten har diskussionerna intensifierats.

Är detta första steget mot att uppnå vad tv-serien Star Trek en gång kallade "warp drive"? Svaret är kanske.

I Star Trek kunde rymdskeppen färdas i "warp drive", snabbare än ljusets hastighet. Sedan fenomenet presenterades i tv-serien har det varit rymdforskares våta dröm.

Om Nasa lyckas fastställa att de fått strålen att färdas snabbare än ljusets hastighet, och att de kan göra det igen, är de närmare "warp drive" än någonsin tidigare.

Speciell teori väcks till liv

På forumet och bland experter har fysikern Miguel Alcubierres teorier om en "warpbubbla" diskuterats flitigt. Tanken är att placera ett rymdskepp inuti i warpbubblan.

Bubblan fungerar genom att krympa rumtiden framför sig och expandera den bakom sig. Det får bubblan att röra sig (som en surfare på havet) snabbare än ljusets hastighet samtidigt som skeppet står stilla inuti. Då skulle, enligt Alcubierres teori, skeppet inte förstöras. Teorin har aldrig bevisats vara genomförbar, men det kan förändras om Nasas upptäckt visar sig vara korrekt.

Men det finns fortfarande stora frågetecken, bland annat hur warpbubblan ska hålla sin form när den uppnår ljusets hastighet.

Nasa avslöjade 2012 att de arbetar med att ta fram ett skepp som ska kunna flyga i ljusets hastighet utifrån Alcubierres teorier.

– Matematiskt går det att göra det här möjligt. Den stora frågan är om vi kan göra det möjligt även i praktiken sa, Nasa-forskaren Harold White, i samband med avslöjandet.

Publicerad: