Bilden visar kontroversiella beslutet

Grattis Olah Clarkvist, 45, som tog månadens läsarbild i augusti och vinner 10 000 kronor! Olah råkade vara på plats för att fånga ögonblicket när personal på uppdrag av SL plockade ned affischerna från Sverigedemokraternas kampanj mot tiggeri.

Olah Clarkvist, 45
Olah Clarkvist, 45

Sverigedemokraternas kampanj mot tiggeri, som sattes upp vid Östermalmstorgs tunnelbanestation, väckte stora protester. Dels i sociala medier och dels på Stockholms gator.

Tusentals personer samlades vid tunnelbanestationen för att demonstrera mot kampanjen. I samband med det stormades stationen och affischerna som satt i takbjälkarna ovanför rulltrappan revs ner. Det är den händelsen som fick SL att stoppa kampanjen.

”Det bedöms inte som osannolikt att budskapen ovanför rulltrapporna skulle vandaliseras på nytt om de sätts upp igen. För att komma åt att riva ned budskapen måste man utsätta både sig själv och andra resenärer för avsevärda risker”, sa SL i ett pressmeddelande.

Det här beslutet skulle starta en stor debatt i Sverige om yttrandefrihet. Och det var Olah Clarkvists bilder som visade hur personal anlitad av SL plockade ned affischerna.

Grattis, du vann månadens läsarbild!

– Tack, vad kul. Jätteroligt att höra! Det var en helt spontan bild. Jag gick bara förbi där i förbifarten. Vilken timing, säger Olah Clarkvist.

Vad tänkte du när du tog bilden?

– Jag hade hört att demonstranter hade rivit ned reklamen och så tänkte jag "Jaha, nu är det väl definitivt då". I efterhand tänkte jag att det är väldigt kontroversiellt att många tyckte det var okej att riva ned reklamen. Det var lite konstigt tyckte jag.

– När jag såg de där två ta ned affischerna tänkte jag "Nu har väl SL kapitulerat".

Vad ska du göra för dina 10 000 kronor?

– Det kan nog bli en massa barnsaker för min och min fästmö Nicoles kommande son som planeras att komma inom en månad.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att min son ska födas och att han och fästmön ska vara friska och krya.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN