Förtroendet för Margot Wallström (S) rekordlågt

avOskar Forsberg

1 av 2 | Foto: JONAS BILBERG
Utrikesminister Margot Wallström.

Svenskarnas förtroende för utrikesminister Margot Wallström (S) är rekordlågt.

31 procent har mycket eller ganska stort förtroende för utrikesministern – det är sex procentenheter lägre jämfört med mätningen i november.

Det framgår av en ny Novus-undersökning.

Svenskarnas förtroende för utrikesminister Margot Wallström har nästan halverats sedan efter valet 2014. Då svarade 61 procent att man har mycket eller ganska stort förtroende för henne.

Bara 31 procent

Nu är utrikesministern, som den senaste tiden varit aktuell i samband med Aftonbladets granskning av fackförbundet Kommunal, nere på 31 procent.

Hon är den minister som sedan i november tappat allra mest i mätningarna.

Det framgår av en ny Novus-undersökning där 1 014 personer har intervjuats under perioden 21–26 januari. Den 15 januari, alltså en knapp vecka innan mätperioden, berättade Margot Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister.

Följer partisympatierna

Den nya Novus–undersökningen visar också att 19 procent har ganska stort eller mycket stort förtroende för regeringen som helhet. Motsvarande andel när regeringen tillträdde i oktober 2014 var 31 procent.

Siffrorna följer partisympatierna. Bland de borgerliga sympatisörerna hyser bara 3 procent ganska stort eller mycket stort förtroende för regeringen; bland de rödgröna är siffran 58 procent.

Svenskarna har större förtroende för inrikesministern än för statsministern. 32 procent har mycket eller ganska stort förtroende för Anders Ygeman medan siffran för Stefan Löfven stannar på 24 procent, vilket ändå är en ökning med tre procentenheter.