Nyheter

Ygeman: Så ska krisen lösas

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Poliser bemöts i många förorter av hot, våld och utpressning varje dag.

Så vill inrikesminister Anders Ygeman (S) ta ett krafttag mot problemet.

– Vi ska satsa på förebyggande verksamhet, säger han.

Räddningstjänst, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och polis träffade i dag Anders Ygeman för att diskutera de hot och våld som ”blåljuspersonal” varje dag utsätts för.

– Vi hade ett bra möte med hela blåljussverige, säger han.

Aftonbladet har tidigare berättat om delar i en hemligstämplad analys gjord av Nationella operativa avdelningen på polisen. I rapporten finns information om bland annat fyra distrikt som bedöms som särskilt utsatta områden i Stockholms län. Därför bjöd Ygeman in Aftonbladet för att höra vad som sagts.

Hur alarmerande är det här?

– Hur långt är egentligen ett snöre? Det är inga nyheter att det finns socialt utsatta områden. Vi vill se var polisen behöver öka sina ansträngningar och var det behövs fler poliser.

Vill få alla att bli brandmän

Än så länge har Ygeman inte läst rapporten eftersom den ”inte är formellt överlämnad”. Men enligt honom är lösningen på problemen: förebyggande åtgärder, rättsliga åtgärder och utbildning.

– Vi kom överens om flera saker vi ska arbeta vidare med. Vi vill ha fler poliser närmare medborgarna för att lösa trygghetsproblemen, säger han.

En lösning är bland annat att få ”strulputtarna i förortsområdena” att prova på att vara brandman och på det sättet öka mångfalden på de som vill bli brandmän. MSB ska också satsa på att utbilda personal enligt den senaste forskningen.

Vad är din uppgift nu?

– Min uppgift är att ta in det som har gjorts och få ett par åtgärder på hur man ska jobba med hot och våld. Vi vill bland annat öppna en polisstation i Rinkeby med 200 anställda och öka närvaron i utsatta områden.

Kommer det hända?

– Det lovade jag i Aftonbladet förra gången. Så det är bara att ta fram det igen.

Vad tar du med dig från i dag?

– Entusiasmen och engagemanget för att jobba tillsammans för att förbättra blåljuspersonalens arbetssituation, säger han.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Rycker ut på larm – möts av skott