Såld: Etta – för4,7 miljoner kr

NYHETER

Mäklaren: En extrem situation

Foto: Ettan vid Norr Mälarstrand i Stockholm såldes redan innan visning – för 4,7 miljoner kronor.

En fågelholk vid Norr Mälarstrand - eller 40 kvadratmeter värda 4,7 miljoner?

Allt fler små lägenheter i innerstan säljs före visning.

– Det har blivit ett flockbeteende när marknaden är så här het, säger Jonas Tillman på Karlsson&Uddare som i helgen slog eget säljrekord:

117 500 kronor kvadratmetern.

Utsikten över Riddarfjärden, Norr Mälarstrands promenadstråk och Västerbron lockade många spekulanter till annonsen om 40 kvadratmeter på Pontonjärgatan på Kungsholmen.

Trots att utgångspriset på 3,3 miljoner redan toppade snittpriset med sina 82 000 kronor/m2 så sköt budgivningen i höjden.

Till 4,7 miljoner. Eller motsvarande 117 500 kr/kvadratmeter.

Prisutvecklingen är svindlande. För 2,5 år sedan såldes en snarlik etta på samma adress för halva värdet, 60 000 kr/m2.

Mäklaren Jonas Tillman förklarar att det som kan verka som ett underpris i stället är en extrem situation.

– Det är inte vanligt att det går upp så mycket, säger mäklaren som bekräftar att det  just nu finns en oerhörd efterfrågan på små men ändå beboeliga lägenheter.

”Ett väldans tryck”

Flera större ettor eller små tvåor med en yta mellan 40 och 50 kvadratmeter har den senaste tiden sålts före visning.

– Det är ett väldans tryck på de mindre lägenheterna. Särskilt minitvåor med effektiva planlösningar. Det är ett stort behov av bostäder i stort och utbudet i innerstan är inte stort. Som mäklare känner man inte av några tuffare tider.

Många hör av sig till mäklarbyråerna och försöker få förhandsvisningar.

4,7-miljonersbostaden på Kungsholmen beskrivs som en lägenhet disponerad som en tvåa men är en 1,5:a med arbetskök och angränsande matrum som i nuläget används som ett litet sovrum.

– Hur lägenheterna beskrivs beror ofta på planlösningen. I föreningen hade denna lägenhet registrerats som 1,5:a men är disponerad som en tvåa.

Rekord

Jonas Tillman förklarar att köparna till de nya heta objekten är i 30-års åldern, ensamstående eller yngre par.

Till Pontonjärgatan var det ett 30-tal förhandsintresserade. Av dem gick två till slutbud. Vinnande bud gick till ett yngre par.

– I det här fallet rör det sig om ett par som flyttat tillbaka hem till Sverige efter att ha bott utomlands ett tag. Den andra budgivaren var en kille i 35-års åldern, säger mäklaren som slog sitt eget prisrekord med lägenheten.

– Ja, på en sådan här typ av lägenhet är det rekord.

Allra dyrast i Stockholm nu är en tvåa på 66 kvadratmeter på Strandvägen. Utsikten mot Nybroviken har genererat en prislapp på 150 758 kronor kvadratmetern.

Tvåa ligger Kungsholmen med en lägenhet på 100 kvadrat på Kungsbro strand. Fast snarare än lägenheten är det nog terrassen, på 97 kvadratmeter, som kan förklara utgångspriset 150 000 kronor kvadratmetern.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm