Historisk ja-röst i Irland

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Det blev ett rungande ja.

Irland är först i världen om att folkomrösta fram samkönade äktenskap.

– Vi är en regnbågsnation nu med stor mångfald, jublade labourledaren Joan Burton.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Det blev ett rungande ja.

Irland är först i världen om att folkomrösta fram samkönade äktenskap.

– Vi är en regnbågsnation nu med stor mångfald, jublade labourledaren Joan Burton.

Det blev en enda stor fest framför Dublin Castle i centrala Dublin när Ja-sidans anhängare i alla åldrar samlades för att följa rösträkningen på storskärmar.

Och som de vann.

Abort fortfarande förbjudet

Alla röster är inte räknade, men ja-sidan hade i går kväll fått 62,1 procent. Drygt 1,2 miljoner irländare hade sagt ja, drygt 730 000 nej.

Jämlikhetsministern Aodhán Ó Rórdáin blev så till sig över resultatet att han tvittrade: ”Ireland hasn´t just said ”Yes” ... Ireland has said F*** YEAAHHHHH”.

Egentligen är resultatet sensationellt med tanke på landets moderna historia. Katolska kyrkan är fortfarande stark men nu marginaliserad i den här frågan.

Homosexualitet var illegalt på Irland ända till 1993 och skilsmässor tilläts först 1996. Abort är fortfarande förbjudet om inte den blivande moderns liv är i fara.

John Murray, chef för Iona-institutets religiösa tankesmedja, erkände det stora nederlaget.

– Givetvis är jag besviken. Vi gjorde vårt bästa för att kämpa med en bra kampanj. Nu säger alla att det är ett ja och jag tänker inte argumentera emot, sa han till Daily Mail.

Inget politiskt parti stödde nej-sidan.

”En kolossal förändring”

Resultatet i folkomröstningen ska nu klubbas i det irländska parlamentet. Håller tidsplanen kan de första samkönade äktenskapen på Irland bli verklighet före årsskiftet.

Sean Donnelly, politisk analytiker som följt irländsk inrikespolitik sedan 1970-talet, sammanfattade den historiska folkomröstningen till nyhetsbyrån Associated Press:

– Jag är ur en annan generation. När jag växte upp var kyrkan allra mäktigast och ordet gay användes inte ens då. Saker och ting har förändrats från min barndom till i dag. Det är en kolossal förändring för ett konservativt land.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN