Pekings smog kastar skuggor över klimatmötet

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: AP

Den dåliga luften i Peking har nått nya extremnivåer. De höga partikelvärdena kastar skuggor över Kinas deltagande på klimatmötet i Paris som pågår i detta nu.

Skolorna har hållit elever inomhus och barnsjukhus är överbelamrade.

– Det var den värsta dagen hittills i år, säger den 36-åriga mamman Liu Feifie.

Den mörka himlen i Peking kastar skuggor över Kinas deltagande i det internationella klimatmötet i Paris. Föräldrar i den kinesiska huvudstaden har tvingats uppsöka sjukhus med sina barn som drabbas av andningssvårigheter av den dåliga luften. I fem dagar med extremt höga värden av giftiga partiklar i luften låg smogen tät över Peking och gjorde många sjuka.

”Halsen full av slem”

Kina är det land som står för mest klimatpåverkande utsläpp, skriver TT. President Xi Jinping försäkrade att hans land är engagerat i klimatfrågan och uppgav att man siktar på att utsläppen ska ha nått sin högsta nivå omkring 2030 för att därefter minska. ”Fattiga länder måste få utveckla sina ekonomier och höja invånarnas levnadsstandard”, är anledningen.

Samtidigt når mätningar av den giftiga PM2.5-partikeln en nivå på 600 mikrogram per kubikmeter i huvudstaden Peking. Världshälsorganisationen, WHO, rekommenderar inte mer än 25. I vissa förorter registrerades värden på uppåt 900 under måndagen.

– Det var den värsta dagen hittills i år. Jag känner att halsen är helt full av slem och den kliar, säger den 36-åriga mamman Liu Feifie som bor i Peking, till nyhetsbyrån AP.

Den kraftiga smogen har gjort att invånarna har svårt att se skyskraporna. Neonskyltar som annars brukar lysa starkt syntes knappt igenom den täta dimman. Många av Pekingborna använder skyddsmasker för näsa och mun när de är utomhus.

Löfven: Försiktigt optimistisk

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) sa till Aftonbladet under tisdagen att han känner sig försiktigt optimistisk efter att världssamfundet börjat sätta mer press på stora industriländer som USA och Kina. Han säger att länderna ”verkar mena allvar med klimatarbetet.”

Utanför ett överfullt barnsjukhus i Peking har AP träffat föräldrar som är bekymrade över smogens inverkan på deras barn. Barnen drabbas lättare av sjukdomar och infektioner till följd av den dåliga luften.

– Det är meningen att regeringen ska ta tag i problemen. Om situationen inte förändras på några år kommer vi överväga att flytta, säger Yin Lina som tagit sin femåriga dotter till sjukhuset.

Den nya utsläppstoppen beror på landets kolförbränning, enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Kinas städer är bland världens smutsigaste efter att ha byggt hundratals kolkraftverk samtidigt som fler kör bil, skriver AP.

Till följd av den dåliga luften har skolor fått stänga eller uppmanat barnen att inte leka utomhus. Även en motorväg fick stänga. Kommunistpartiet i Kina har skärpt utsläppskraven och investerar i sol- och vindkraft. Men landet är fortfarande beroende av kol vilket står för mer än 60 procent av energin.

Publicerad:

LÄS VIDARE