Ryskt stridsplan nerskjutet

Ryssland: Det var en planerad provokation

Av: 

Gustaf Tronarp

Linnéa Borgert

NYHETER

Piloten: Vi varnades aldrig Turkiet: Här är ljudklippet som bevisar varningen

Den turkiska armén säger att de inte visste att stridsflygplanet var ryskt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Piloten som överlevde nedskjutningen av det ryska planet säger att det inte kom några varningar alls från Turkiet innan de avfyrade missilen.

Turkiet hävdar motsatsen. Den turkiska armén har släppt ett ljudklipp från minuterna innan missilen avfyrades.

– Det här är den turkiska luftstyrkan som talar. Ni närmar er turkiskt luftrum. Ändra kurs söderut omedelbart, säger en röst på engelska.

Det storpolitiska läget blir allt allvarligare efter att Turkiet i går sköt ner ett ryskt stridsplan vid den syrisk-turkiska gränsen. Enligt Turkiet befann sig det ryska planet inne på landets luftrum. Men det förnekas av Ryssland.
Något som dock är oomtvistligt är att händelsen kommer att få allvarliga konsekvenser för relationen mellan de två staterna.

Rädsla för eskalering

I går kväll meddelade en talesperson för det ryska försvaret att kryssaren Moskva kommer att flyttas till vattnen utanför den syriska hamnstaden Latakia.

Fartyget är utrustad med ett avancerat luftvärnssystem.

– Alla potentiellt farliga mål kommer att förstöras, säger en talesperson för det ryska försvaret, enligt israeliska Haaretz.

Med luftvärnet kan Ryssland slå ut turkiska stridsflygplan med stor precision. Det oroar experter. Eftersom Turkiet är medlem i Nato skulle militäralliansen vara tvingad att agera om landets styrkor blir angripna.

Tänker inte starta krig

På en presskonferens i Moskva i dag sa utrikesminister Sergej Lavrov att nerskjutningen verkar vara en ”planerad provokation”:

– Vi tvivlar starkt på att detta var en oöverlagd handling.

Lavrov uppgav också att Ryssland ”inte kommer att gå i krig” mot Turkiet. Men han slog samtidigt fast att relationen mellan länderna kommer att förändras.

Redan tidigare stod det klart att Rysslands militära samarbeten med Turkiet ska avslutas. En rad affärsförbindelser ska också gå i graven, enligt Kreml.

Stöds av Nato

Det är första gången på ett halvt sekel som en medlem i militäralliansen Nato skjutit ner ett ryskt plan.

Presidenten Vladimir Putin har kallat nedskjutningen för ett ”hugg i ryggen av terroristernas medbrottslingar”.

Under tisdagseftermiddagen höll Nato ett krismöte, som Turkiet kallat till.

– Vi står i solidaritet med Turkiet och stöder den territoriella integriteten av vår Nato-allierade Turkiet, sa alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg efter mötet.

”Dödades på ett brutalt sätt”

De två piloterna sköt ut sig innan planet slog i marken. Under gårdagen kom uppgifter om att en av dem dödats. Det bekräftas av Alexandre Orlov, Rysslands ambassadör i Frankrike.

– En ombord skadades och dödades på ett brutalt sätt av jihadister på marken när han hoppade ut med fallskärm. Den andre piloten lyckades fly, säger han, enligt TT.

Piloten som överlevde räddades av kommandosoldater från den syriska armén. Han är nu i säkerhet på en rysk militärbas i Syrien.

Tidigare rapporterade flera nyhetsbyråer att båda piloterna överlevt. Det har dock visat sig vara felaktigt.

Olika uppgifter om varningar

Turkiet har hävdat att det ryska planet fick flera varningar innan det sköts ner. Det tillbakavisar dock den överlevande piloten. I en intervju med statlig rysk tv säger han att det inte kom några varningar alls från Turkiet.

Den turkiska armén har släppt en ljudinspelning som sägs ha spelats in minuterna innan det ryska flygplanet sköts ned, rapporterar AFP. I klippet, som spelas upp i turkisk media, hörs en röst som på engelska varnar planet och säger att det närmar sig turkiskt luftrum och att det måste ändra riktning söderut.

"Visste inte att det var ryskt"

Nu säger den turkiska armén att de inte visste att stridsflygplanet var ryskt när de beslutade sig för att avfyra en missil mot det, rapporterar AFP. Vidare säger armén att beväpnade styrkor försökte hitta och rädda piloterna efter att flygplanet hade skjutits ned. De säger också att de är beredda på "all form av samarbete" med den ryska armén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ryskt stridsplan nerskjutet

LÄS VIDARE

UNIKA BILDER: Härifrån styr Putin sina styrkor – kommandocentral i tre våningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryskt stridsplan nerskjutet

Moskva

Vladimir Putin

Ryssland

Nato

Latakia