Terrorhotet mot Sverige

Efter hotet: riksdagen skärper säkerheten

avOlof Svensson

1 av 2

Riksdagen inför hårdare säkerhetskontroller efter att Säpo höjt terrorhotnivån.

Besökare kommer nu behöva gå igenom röntgenbågar och metalldetektorer.

– De är samma säkerhetskontroll som när man går på flyget, säger Lennart Gustafsson, säkerhetschef på riksdagsförvaltningen.

Beslutet att skärpa säkerhetskontrollen togs av riksdagens talman efter att Säpo i går höjde terrornivån. Alla besökare till riksdagen kommer att behöva passera säkerhetskontroller med röntgenbågar och metalldetektorer.

Riksdagsbiblioteket för besökare har även tillfälligt stängts.

– Vi vidtar även andra åtgärder som jag inte kan gå ut och berätta om, säger Lennart Gustafsson.

Gäller till måndag

De skärpta kontrollerna kommer i första hand att gälla till och med måndag.

Tidigare i veckan mottog riksdagen och regeringen hot via mejl - något som fick polisen att öka bevakningen i området. Beslutet att införa strängare kontroller har däremot inget att göra med det hotet, enligt Lennart Gustafsson.

– Det här rör den informationen vi fick i går om en höjd hotnivå i Sverige.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

BAKGRUND: Terrorhotet mot Sverige

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.
Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

■ ■ Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

■ ■ En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

■ ■ Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.

■ ■ Källor uppger för Aftonbladet att hotet kommer från en man vid namn Mutar Muthanna Majid. Han uppges komma från Irak, och ska vara i 25-årsåldern. Vidare ska han ha stridit i Syrien för Islamiska staten IS. Majid tros ha tagit sig till Sverige via Tyskland. Enligt uppgifter misstänks han planera terrordåd i Europa.

■ ■ Hotnivån har aldrig tidigare legat på en så här hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.

■ ■ Polisen kommer att öka bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.

■ ■ Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.

ARTIKELN HANDLAR OM