Flyktingkatastrofen

”Alkohol och droger på alla mina boenden”

Av: 

Åsa Passanisi

Mohamed Rage, 20, kom till Sverige från Somalia för tre år sedan. ”Det fanns droger och alkohol på alla de boenden jag placerades på”, säger han.
Mohamed Rage, 20, kom till Sverige från Somalia för tre år sedan. ”Det fanns droger och alkohol på alla de boenden jag placerades på”, säger han.

NYHETER

Ensamkommande flyktingbarn dras in i missbruk redan på asylboendena.

Mohamed Rage vet av egen erfarenhet.

– Det fanns droger och alkohol på alla de boenden jag placerades på, säger han.

Mohamed Rage, 20, kom till Sverige från Somalia för tre år sedan. Då var han 17 år och slussades runt mellan tre boenden. Han hade bara varit i Sverige några månader när han blev erbjuden hasch för första gången.

– Jag visste inte vad det var för något. I Somalia hade jag aldrig sett något liknande, men jag förstod att det inte var bra och tack vare min religion kunde jag stå emot, säger han men berättar samtidigt att andra flyktingbarn hade svårare att säga nej.

– Många gör allt för att få vänner. Om man säger nej till alkohol och droger blir man ensam och utanför.

”Finns droger överallt”

Drogerna finns överallt menar Mohamed Rage, som själv blivit vittne till hur barn tar droger och dricker alkohol i sina rum på olika flyktingboenden.

– Man kan lätt stänga dörren om sig. Personalen kommer inte, säger han.

– Och ingen vågar säga ifrån. De som tar droger skrämmer alla nya barn och säger att personalen är ond och att polisen kommer om de skvallrar.

Mohamed Rage tror att ett stort problem – förutom de trauman som barnen bär med sig – är att de klumpas ihop, oavsett vilka länder, kulturer och religioner de kommer ifrån.

– Där jag bodde fanns det bara en annan kille från Somalia. Jag kunde inte prata med någon annan. Det här gör att man blir ännu mer utsatt. Man söker sig till dem från samma land och om det bara finns en eller två och de tar droger, är det lätt att själv börja. Myndigheterna förstår inte det här, säger han.

Hur vanligt tror du att det är med droger och alkohol på boenden för ensamkommande?

– Jättevanligt. Jag tror att det finns överallt.

Startat fotbollslag

Mohamed Rage arbetar nu aktivt för att erbjuda ensamkommande flyktingbarn hälsosamma alternativ. Förutom att han är ordförande för föreningen SIMON (Svenskar och invandrare mot narkotika) i Boden, har han startat fotbollslaget Luleå United.

– I vårt lag spelar både svenskar och invandrare, vi tränar varje fredag och i somras ordnade vi en stor fotbollsturnering för kompislag från hela Norrbotten. Det är så man måste göra. Man måste erbjuda de som kommer hit roliga saker att göra och bra kompisar.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen