Mobilbatteri exploderade – fick svåra brännskador

Publicerad 2015-10-13

Diana, 38, brännskadades svårt när hennes mobil exploderade.

Hon pratade i telefon när den började knastra – sedan small det till. Hon fick andra gradens brännskada på bröstet.

– Det var riktigt otäckt och gjorde rejält ont, säger Diana.

På fredagsmorgonen pratade Diana, 38, från Stockholm med sin bror, när sonen Elias, 1,5, började skrika. Precis när hon skulle plocka upp sonen bröts samtalet och telefonen blev svart.

Sedan exploderade mobilens batteri.

– Jag slängde ner mobilen på golvet. Den brann inte, men det började ryka rejält på mattan som jag kastade den på, säger Diana.

I ren panik plockade hon upp Elias från spjälsängen och sprang över till grannarna. Några kompisar i huset bredvid gick sedan tillbaka till lägenheten för att lägga batteriet i en kastrull och säkra att det inte brann.

– Jag blev riktigt skakad, det är som en stor cirkus i mitt huvud just nu, säger hon.

”Hade varit döv”

Det var inte förrän en stund senare som hon kände att det sved och gjorde ont på bröstet.

Då såg hon ett stort sår alldeles intill bröstvårtan. Såret var täckt av svart sot. Hon uppsökte läkaren och sotet skrubbades bort med hjälp av en tandborste.

– Det gjorde otroligt ont och var inte alls trevligt. Men tänk om jag hade haft mobilen vid örat, då hade jag varit döv i dag.

Läkaren konstaterade att Diana fått en andra gradens brännskada på bröstet.

– Tänk om det var Elias som hade haft telefonen? Eller tänk på alla barn som leker med sina föräldrars telefoner. Det tycker jag är hemskt, det får inte hända, säger hon.

Lilla Elias har reagerat starkt på händelsen. Sedan explosionen har han inte velat gå in i sitt rum. Ibland går han till dörren och pekar på hålet i mattan, där Diana kastade mobilen, men han vågar inte gå närmare än så.

– Det är så otäckt att Elias var i rummet. Det var nog ganska dramatiskt för honom att se mig sådär panikartad.

Ser allvarligt på olyckan

Samsung känner igen Dianas berättelse och ser mycket allvarligt på händelsen och genomför en noggrann utredning.

– Vi kan bekräfta att batteriet inte är original. Ur säkerhetssynpunkt är det viktigt att alltid använda originalprodukter, säger Malin Rönnmark, kommunikationschef för Samsung Nordic.

Diana köpte mobilen för 2,5 år sedan, men för ett år sedan bytte hon ut batteriet mot ett som köptes på Kjell & Company.

Även Kjell & Company känner till händelsen.

– Vi tar det ansvar som vi känner att vi bör och ska ta. Men rent allmänt vill vi inte diskutera det här med pressen, utan med kunden, säger Thomas Keifer, vd för Kjell & Company.

Följ ämnen i artikeln