Ett år efter attacken mot Charlie Hebdo

avLinnea Järkstig

1 av 6

Ett år har gått efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo – och redaktionen vägrar att ge upp.

Nu släpper de en specialutgåva för att uppmärksamma årsdagen.

– Vi hoppas att andra också gör satir, säger ekonomidirektören Eric Portheault till The Guardian.

I dag, den 7 januari, är det ett år sedan attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Tolv personer sköts ihjäl när de tre terroristerna öppnade eld mot redaktionen. Nio arbetade för redaktionen, två var poliser och en var vaktmästare.

Nu släpper tidningen ett specialnummer – ett år efter attacken, skriver The Guardian.

En skäggig man som representerar gud med en kalashnikov slängd över ena axlen springer i väg, tillsammans med texten: ”Ett år efteråt och mördaren är fortfarande där ute”. Så ser förstasidan ut.

Fördömer fanatiker

En miljon exemplar av specialutgåvan kommer finnas tillgänglig i tidningshyllorna, samtidigt som tiotusentals fler skickas utomlands.

I numret finns det bland annat en samling karikatyrer på de fem tecknarna som dödades i attacken. Dessutom publiceras en ledare av serietecknaren Laurent Sourisseau, som tog över ledningen av tidningen en vecka efter attacken.

I den fördömer han ”fanatiker brutaliserade av Koranen” liksom de andra religioner som hoppades att tidningen skulle dö för att de ”vågade skratta åt det religiösa”.

”Känner oss ensamma”

I december 2014, en månad innan attacken, var Charlie Hebdo nära på att stängas ned. Tidningens utgivning hade minskat till under 30 000 upplagor och deras provocerande humor verkade inte vara trendig längre.

Men sedan kom attacken. Den spred skräck i hela världen och donationer strömmade in för offren. 7,5 miljoner människor köpte numret efter attacken och 200 000 personer köpte tidningsprenumerationer.

Men trots det känner tidningens personal sig inte stödda i kampen, sade ekonomidirektören Eric Portheault, som lyckades fly genom att gömma sig bakom sitt skrivbord när de beväpnade männen stormade redaktionen.

– Vi känner oss ensamma och vi hoppas att andra också gör satir. Ingen vill kämpa med oss eftersom det är farligt – du kan dö av att göra det, säger han till The Guardian.

De ökade intäkterna ledde senare till bråk bland tidningens ägare, huruvida vem som ska äga mest och inte.

Uppmärksammar attacken

Frankrike uppmärksammar årsdagen av attacken genom att ha flera ceremonier i olika delar av staden.

Sedan de andra Parisattackerna, den 13 november, har staden hög säkerhetsnivå och samtliga ceremonier kommer bevakas. Dessutom patrullerar soldater ute på gatorna för att skydda allmänna byggnader och religiösa platser inför årsdagen.