V-topp: "Självklart ska jag jobba"

Publicerad:
Uppdaterad:
Linda Snecker.
Foto: FOTO: LOTTE FERNVALL
Linda Snecker.

NYHETER

Jonas Sjöstedt (V) tog genast sin riksdagsledamot Linda Snecker i örat – och krävde att hon nu jobbar 40 timmar i veckan hela sommaren.

Detta efter avslöjandet att hon återinträder i tjänst efter föräldraledigt och får riksdagslön på 61 000 kronor och sparar föräldradagar.

– Självfallet tänker jag jobba, motionerna skrivs inte av sig själv, säger Snecker.

I april födde riksdagsledamoten Linda Snecker (V) barn. Hon var sedan föräldraledig till midsommar, då riksdagen hängde upp skylten och tog sommarledigt.

Då började hon jobba igen, vilket innebär att hon sparar föräldradagar medan riksdagen har stängt och samtidigt får ta emot riksdagsarvodet ("lönen") på 61 000 kronor i månaden.

"Ska skriva motioner"

– Självfallet tänker jag jobba i sommar. Motionerna skrivs inte av sig själv, det är jag som skriver dem, säger Linda Snecker.

Hon menar att hon också kommer att arbeta med att förnya Vänsterpartiets rättspolitiska plattform.

– Jag som alla andra ledamöter arbetar under sommaren, vi är anställda 365 dagar om året, jag är nog inte ensam om att just nu sitta och tänka över och skriva utkast för motioner och bra idéer.

När motionerna är färdigskrivna räknar Linda Snecker med att återgå i föräldraledighet.

• Vem tar hand om barnet när du jobbar?

– Jag är ju inte ensamstående. Mitt barn har två aktiva föräldrar, säger hon.

Sjöstedt: Förväntar mig att hon jobbar

I mitten av 2000-talet avslöjades att många föräldralediga riksdagsledamöter från olika partier gick tillbaka till jobbet lagom till sommaruppehållet. Uppståndelsen ledde till att det inte blev lika vanligt längre.

Aftonbladet mötte V-ledaren Jonas Sjöstedt i Almedalen på lördagsmorgonen. Han berättade att han inte kände till Linda Sneckers planer förrän på fredagskvällen när han informerades genom media.

– Tar hon ut lön så förväntar jag mig att hon jobbar full tid, 40 timmar i veckan, hela sommaren, säger han.

Har du pratat med henne?

– Jag bytte sms med henne i dag och sa att det är precis det jag kommer att säga.

Jonas Sjöstedt framhöll att riksdagsledamoten därmed måste jobba 40 timmar i veckan till dess hon återinträder i föräldraledighet.

Är det särskilt allvarligt att en vänsterpartist gör så här?

– Tar man ut lön ska man arbeta, är man föräldraledig och tar ut lön så är det inte okej, oavsett vilket parti det är.

Fotnot: Vänsterpartiet har ett kongressbeslut om att alla ledamöter som uppbär ersättning ska betala skatt till partiet. En V-riksdagsledamot behåller därmed 27 500 kronor av riksdagsarvodet på 61 000 kronor i månaden.

Publicerad: