Kina

Kinesiska muren försvinner sten för sten

Av: 

Robin Nilsson

NYHETER

Sugen på att besöka kinesiska muren? Passa på innan det är för sent.

Nyheten att drygt 25 procent av den muren har försvunnit slog ner som en bomb i Kina i veckan.

En artikel som publicerades i söndags i kinesiska Beijing Times har skapat ramaskri i Kina. Enligt tidningen ser framtiden för kinesiska muren mörk ut.

En undersökning gjord av statliga myndigheten för kulturarv i Kina visade att 2012 hade 22 procent av muren försvunnit, i dag är siffran med stor sannolikhet högre.

Värst nära Peking

Kinesiska muren, som i själva verket består av flera mindre murar och vallar, byggdes under några hundra år före kristus till Mingdynastin. Den sträcker sig drygt 8 800 kilometer genom kinesiska landskapet. Delarna som byggdes under Mingdynastin, 1368- 1644, är mest välbehållna. I Badaling, strax norr om Peking, är problemen som störst.

Det finns tre stora orsaker till att delar av muren försvunnit, skriver Beijing Times. En är den stora mängd turister som varje år besöker muren, särkilt i  Badaling som är mest turisttyngt. Turisterna sliter på muren och köper även bitar som lokalbefolkningen hackat loss för att sälja. En sten från muren kan gå loss på drygt 100 kronor i någon av de närliggande byarna. Lokalbefolkningen i byarna hackar även loss delar av muren för att kunna bygga bostäder och andra byggnader.

Regn och vind förstör

Ett annat problem är erosion. Mycket regn och starka vindar sliter på muren i större utsträckning än vad experter tidigare trott. De delar som är värst skadade uppges vara i såpass dåligt skick att det är för sent att rädda dem.

Efter att kinesiska medier rapporterat om murens förfall har det stormat rejält i sociala medier. På Weibo, kinesiska Twitter, var tongångarna upprörda och många användare krävde att Kinas myndigheter måste stoppa utvecklingen innan det är för sent.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kina