800 000 barn tvingades fly i Nigeria

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

För ett år sedan kidnappades 200 skolflickor i Nigeria av Boko Haram.

Sedan dess har 800 000 barn tvingats fly, enligt en ny rapport från UNICEF.

Lagom till årsdagen av bortförandet av 200 flickor i skolåldern i Chibok i Nigeria, natten mellan den 14 och 15 april, släpper UNICEF-rapporten ”Förlorad barndom”. Den avslöjar att det bara var början på en lång förföljelse av barn i landet.

– Bortfarandet av mer än 200 flickor i Chibok är bara en av alla oändliga tragedier som upprepats i stor skala över Nigeria och regionen, säger Manuel Fontaine, UNICEF:s regionschef för Väst- och Centralafrika.

Mot utbildning

Mängder av flickor och pojkar har försvunnit i Nigeria. De har antingen blivit bortförda, rekryterats av väpnade grupper, attackerats och använts som vapen eller tvingats fly våldet på grund av extremisterna Boko Haram.

– De har rätt att få sin barndom tillbaka, säger Fontaine.

800 000 barn har tvingats fly inom landet eller över gränsen till Chad, Niger eller Kamerun.

Enligt rapporten har barnen medvetet blivit måltavla för konflikten i landet. Många har utnyttjats sexuellt och tvingats till äktenskap.

Fler än 300 skolor har förstörts. 314 elever och 196 lärare har dödats.

Boko Haram, som har sitt säte i Nigeria, är en islamistiskt extremistgrupp vars namn betyder att västerländsk utbildning är förbjuden.

Ritar saknaden

Tillsammans med rapporten publicerar UNICEF barns teckningar som visar vapen, en kista och en bil som exploderar.

På en bild syns åtta figurer. Det är åtta syskon som saknas av Rita, 14. Hon bor i ett flyktingläger tillsammans med sin mamma, pappa och en yngre syster.

Deras familj splittrades när Boko Haram attackerade den nigerianska staden Baga. Hon tänker bara på hur oroliga hennes syskon måste vara.

– När du har din mamma runt dig är du inte orolig över någonting. Men om hon saknas är du orolig hela tiden, säger Rita i rapporten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN