Tiggarnas situation

"Man gör inte så här mot en människa"

avViktor Adolfsson

Fastighetsskötare sprejade in Rusitotero i ett hörn.

1 av 3
Rusitotaro inramad av ett streck på sin vanliga plats utanför Hemköp. Foto: Martin Haake.

Östersundsbon Martin Haake gick till sin vanliga Hemköp-butik. Då upptäckte han att någon sprejat in tiggaren Rusitotero i ett hörn. Det visade sig att det var fastighetsskötaren som gjort markeringen.

I två-tre månader har Rusitotero från Rumänien stått och tiggt utanför Hemköp i Östersund. Hittills har den trevlige äldre mannen inte stött på några större problem.

På torsdagen var det dock någon som sprejade ett vitt streck, som för att markera var Rusitotero fick stå. Enligt Östersunds-Posten upplevde han det som olustigt.

"Tänkte att det är avskyvärt"

En av dem som reagerade på strecket var stamkunden Martin Haake. Han lade upp en bild på Facebook och skrev "Människans värde i Östersund, 16 juli, klockan 16.30".

– Jag tänkte att det är avskyvärt. Vem tar sig rätten att bestämma var en annan människa ska stå? Man gör inte så mot en medmänniska, säger han till Aftonbladet.

Inlägget, som först uppmärksammades av Nyheter24, fick starka reaktioner bland Martins vänner. Han och några till bestämde sig för tvätta bort strecket om det inte var borta lagom till helgen.

Fastighetsskötaren bakom strecket

Nu visar det sig dock att det var fastighetsskötaren själv som sprejat dit strecket. Detta eftersom Rusitotero satt med fötterna för långt ut i vägen. Något som skulle försvåra utrymning vid en eventuell brand.

– Jag har inget emot honom men vi har inte lyckats kommunicera att han sitter i vägen. Han kan ju inte ett ord engelska, säger Karl-Gustav de Sinegube, fastighetsskötare, till Aftonbladet.

Handlaren på Hemköp vill inte uttala sig utan hänvisar till Axfoods kommunikationsavdelning.

– Det är tråkigt och olyckligt det som har hänt. Den här mannen har aldrig gjort någon förnär, han hejar på handlaren varje morgon, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till Aftonbladet och fortsätter:

– Handlaren ringde i morse när han kom in och bad fastighetsskötaren ta bort det.

"Hade kunnat hitta en bättre lösning"

På fredagsmorgonen tvättade fastighetsskötaren bort strecket.

– Det är inget att hålla på och bråka om, då tar vi hellre bort det. Det är ju en storm i ett vattenglas. Det är ingen som varit otrevlig mot honom, säger Karl-Gustav de Sinegube.

När Martin Haake får reda på att det var fastighetsskötaren som låg bakom strecket tycker han ändå att det varit dåligt skött.

– Man kanske skulle kunnat hitta en bättre lösning än att bara gå fram och dra ett streck. Det kunde ha hanterats bättre, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM